57. pohod Pot ob žici

57. pohod Pot ob žici
10.05.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana sta v četrtek izpeljala prvi del tridnevne prireditve, 57. pohod Pot ob žici.

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes.

Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo ali za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je tradicionalno organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru (nekoč Dan zmage), od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan tako državljanke in državljani Slovenije kot tudi ostalih članic Evropske unije praznujemo tudi Dan Evrope.

Prireditev so tako že tradicionalno otvorili otroci iz Ljubljanskih vrtcev. Na Pot ob žici se je podalo 7.163 otrok iz skoraj tridesetih vrtcev. Prireditev se bo jutri nadaljevala s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto, 11. maja pa bodo Pot zasedli ljubitelji pohodništva in tekači trojk.

Čeprav vremenska napoved za soboto obeta nekaj dežja, je organizator prepričan, da pohodnikov in tekačev dež ne bo ustavil. Predprijava na sobotni pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim potem pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki bodo prehodili celotno pot v dolžini 35 km, pa bodo dobili posebno kolajno. Posebne spominske značke na prireditvi dobijo tudi vsi udeleženci katerega od krajših pohodov in sicer jih prevzamejo na Kongresnem trgu.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od treh do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim potem pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki bodo prehodili celotno pot v dolžini 35 km, pa bodo dobili posebno kolajno.


Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Prijave na tek trojk so zaključene, tekače pa organizator prosi, da so na startu pravočasni in da upoštevajo priporočila in navodila organizatorjev. Trojka mora ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi Tek trojk spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

V kulturnem programu bodo tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora ob 12.00 uri pa bo nastop Alenke Godec.

Čeprav je prireditev tudi zaradi vedno večjega števila udeležencev za organizatorja velik finančni zalogaj, pa tudi letos, kljub zahtevni gospodarski situaciji, ostaja eden redkih rekreativnih dogodkov, za katerega udeleženci ne plačajo prijavnine. Organizator upa, da bo takšen koncept prireditve mogoč tudi v prihodnjih letih.

 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ