58. pohod Pot ob žici

58. pohod Pot ob žici
24.04.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana bosta od 08. do 10. maja 2014 pripravila že tradicionalni, 58. pohod Pot ob žici, eno redkih športno-rekreativnih prireditev pri nas, za katero ni treba plačati štartnine.

Prijave na TEK TROJK

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole.

Prijave na tek trojk so možne na spletni strani www.pohod.si do 30. aprila .

 

ZAPORE CEST !

V času prireditve so zaradi zapore cest in začasne prometne ureditve  predvidene spremembe v prometu. Informacije o zaporah - lokacijah terminih najdete na spletni strani www.pohod.si, v kolikor želite pa vam le te lahko tudi posredujemo.

Poleg pohodnikov pa prireditev vsako leto zaznamuje vse večje število tekačev na Teku trojk, saj organizator ob lepem vremenu v vseh treh dneh dogajanja pričakuje več kot 30.000 udeležencev. Za nekatere pa Pohod predstavlja posebno strast in eden takšnih je Tomaž Alauf.

Tomaž Alauf prihaja iz Ljubljane in je zbiratelj in preučevalec Pohoda po poteh partizanske Ljubljane, sedanjega Pohoda ob žici. Je navdušen in strasten zbiralec vseh predmetov povezanih s Pohodom od leta 1957 do danes. Njegova bogata zbirka obsega več kot 2.000 različnih predmetov (plakete, medalje, priponke, brošure, kartončki, štartne številke, srečke, fotografije, zastave..)

Za zbiranje ga je navdušil dedek, bolj intenzivno in sistematično pa predmete zbira od leta 2003, ko sta s punco Jernejo opravila prvi Pohod okoli Ljubljane. Od takrat dalje vsako leto prehodi celotno traso.

Pri ohranjanju zbirke in dragocenih informacijah mu pomagajo posamezniki (Anton Majcen, Nuša Kerševan, Janez Koželj, Mojca Slovenc in ostali) si pa Tomaž želi, da bi ga poiskali in mu pomagali pri tem tudi drugi. Zato tudi prosi vse, ki bi mu pri njegovi zbirki lahko kakorkoli pomagali in prispevali delček v mozaiku zgodovine Pohoda- športne prireditve z najdaljšo zgodovino v Sloveniji, da ga kontaktirajo. 

Nekaj zanimivosti o prireditvi, ki jih je povedal Tomaž Alauf:
• Na prvem Pohodu leta 1957 je vsak tekmovalec v petorki moral nositi 12kg težak nahrbtnik in puško na rami. Tek je bil dolg 34 km in zmagovalci so dobili švicarske ure.

• Rally Saturnus je potekal v sklopu Pohoda.

• Leta 1958 so uvedli prvič streljanje na tarče med tekom, vendar se zadeva ni obnesla saj so tekmovalci zaradi gneče čakali na strelski nastop tudi do 4 ure. Anton Majcen, ki do danes pri svojih 78 letih beleži udeležbo na vseh prireditvah, je bil med glavnimi akterji, ki so se ob koncu pritožili, saj merilci časa na koncu časa čakanja niso odbili od skupnega časa. Majcen je še danes jezen na njih!

• Včasih so tekli tudi štafete.

• V okviru pohoda je bil organiziran tudi mednarodni kolesarski kriterij po ljubljanskih ulicah. 

• Znameniti pontonski most na Ljubljanici, katerega je vsako leto postavila vojska. Bil je zelo majav in zaradi nekontroliranih gibov je marsikaterega tekača zgrabil krč na njem. 

• Mopedisti na 25 kilometrski terenski vožnji. 

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ