adidas in Parley for the Oceans obeležujeta 5 let boja proti plastičnim odpadkom

adidas in Parley for the Oceans obeležujeta 5 let boja proti plastičnim odpadkom
30.06.2020 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Ob peti obletnici partnerstva sta adidas in okoljevarstvena organizacija Parley For The Oceans obnovila zavezo k skupnemu boju proti onesnaževanju oceanov s plastiko.

S sodelovanjem sta se zaobljubila k revoluciji na področju tekstilne industrije, saj želita z vpeljevanjem okolju prijaznih inovacij v celoti izkoreniniti primarno plastiko v materialih. Ob obletnici sta tudi letos izdala posebno linijo copat adidas Parley UltraBOOST DNA, narejenih iz preje in nitk iz recikliranih oceanskih odpadkov.

Sodelovanje med Parleyjem in adidasom, ki je tudi ustanovni partner Parleyevega inštituta za znanost o materialih za nadomeščanje plastike, je že od leta 2015 zasnovano na treh stebrih: izogibajmo se plastiki, kjer je to mogoče, plastične odpadke iz oceanov reciklirajmo v t. i. »oceansko plastiko«, to plastiko pa ponovno uporabimo z iznajdbo novih materialov. Partnerja v industrijo že od začetka vpeljujeta okolju prijazne inovacije ter spodbujata revolucijo v uporabi materialov, ki bi lahko v celoti nadomestili plastiko. adidas je v zadnjih petih letih iz izdelkov postopoma izločal primarni poliester in se zavezal, da bo do konca leta 2020 v adidasovih izdelkih recikliranega več kot 50 odstotkov vsega poliestra. Postopni a trdni koraki pa bodo vodili do cilja, da do leta 2024 v adidasovih izdelkih ne bo več primarne plastike.


Partnerja sta v sklopu sodelovanja iz pobrane oceanske plastike Parley Ocean Plastic razvila visokozmogljivo prejo Primeblue, iz katere je adidas v zadnjih petih letih izdelal več kot 30 milijonov parov športnih copat. Tudi letos sta ob praznovanju 5. obletnice predstavila prenovljen model tekaških copat adidas Parley UltraBOOST DNA, ki je v celoti izdelan iz reciklirane plastike in preprečuje, da bi približno 11 plastenk končalo v morjih in oceanih. adidas je od vsakega para, kupljenega med 26. in 29. junijem, prispeval 30 ameriških dolarjev v podporo Parleyju.

***

Če želite izvedeti več o adidasovi ozaveščevalni kampanji, sledite @adidasrunning na Instagramu, Facebooku in Twitterju z uporabo #adidasParley, #UltraBOOST. Za več informacij obiščite adidas.com/Parley.



Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ