Aktivnost, prehrana, počitek - Revija Tekac.si št. 55

Aktivnost, prehrana, počitek - Revija Tekac.si št. 55
10.05.2023 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Tit Košir

V koledarje se počasi vračajo prireditve, tudi tekaške.

Po dveh težkih sezonah za vse organizatorje prireditev je bil pravi čas, da naredimo pregled za prihajajočih pet mesecev, ki so z izjemo dopustniškega julija tudi najbolj zapolnjeni s prireditvami. Če smo imeli v preteklosti nekaj izhodiščnih točk s pregledom, kaj se dogaja na področju rekreacije in posameznih tekaških prireditev, je bilo dovolj samo nekaj let, da so se viri informacij razdrobili na koščke. Dobršen del so k temu prispevali družbena omrežja, ki počasi postajajo okno v svet rekreacije in aktivnosti, ter poplava aplikacij, ki imajo vse podobno težavo, kako zajeti kar največji obseg organiziranih prireditev.

Kako so se podatki o prireditvah zbirali v preteklosti oziroma so jih organizatorji vpisovali v centralni sistem, smo se pogovarjali z Žigo Černetom, ki je v najboljših letih uredil seznam kar 700 tekaških prireditev, kar je res neverjetna številka v primerjavi z devetdesetimi, ki jih je uspel zbrati za prihajajočih pet mesecev. Ne bom ponovno pisal, kako se mladi ne udeležujejo prireditev ter da je med rednimi obiskovalci nastal osip, ker so se jim spremenile prioritete pri aktivnosti. Tokratni koledar zbranih prireditev v posameznem mesecu in mesečni pregled na desni strani sta namenjena predvsem motiviranju. Tudi če se ne boste udeležili vsak mesec katere od navedenih prireditev, imate prostor, da beležite aktivnost, pri tem pa ni potrebno, da vsak dan tečete; ko tečete, pa ni treba, da gre za daljše razdalje. Predvsem je namen prostora za beleženje aktivnosti preglednost, saj z aktivnostjo sami najbolje skrbite za lastno zdravje. Prazna mesta vas bodo opominjala, da je čas vsaj za dnevni sprehod ali ciljno število korakov.

Poleg redne aktivnosti je prehrana bistvena za dobro počutje ter seveda za lastno maso, ki jo prenašamo okoli. Pri teku v opremi nimamo ravno veliko rezerve, da bi težo optimizirali z menjavo tekaških copat in je tako še bistveno bolj pomembna prehrana. Morebiti ne bomo povedali nič novega, predstavljamo pa najbolj pomembne osnove prehrane za dobro počutje in ob upoštevanju smernic verjamem, da bo kakšen kilogram manj in kilometer več. Poleg urejene prehrane in redne aktivnosti sta vsaj toliko pomembna tudi ustrezen počitek ter dovolj dolg spanec. Dobra knjiga je pri meni pogosto most med počitkom in spancem, morebiti bo v pomoč tudi vam. Od zadnje izdane revije Tekač se je nabralo kar nekaj dobrih naslovov knjig, del jih predstavljamo tokrat, do jeseni, ko se obeta naslednja letošnja številka, pa so v delu že novi.

Očitno je v vsakem od nas vsaj nekaj triatlonca, potem ko nam uspe uskladiti ravno pravšnja razmerja med aktivnostjo, prehrano in počitkom. Pri kombiniranju vseh treh »sestavin« pretiravanje ni nikoli dobrodošlo, zato vam želim ravno pravo mero vsake od njih.

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ