Antolinos osvojil mrzli La course des Templiers

Antolinos osvojil mrzli La course des Templiers
30.10.2012 AVTOR: Uroš Buh
V Franciji se je pretekli konec tedna odvilo še zadnje letošnje dejanje serije Ultra SkyMarathon Series.

Francoski Millau je gostil še zadnjo preizkušnjo v seriji Ultra SkyMarathon in sicer 74km dolgo La Course des Templiers. Že 18. izvedba tega gorskega ultramaratona je tudi tokrat postregla z ekstremi, predvsem z mrazom, ki je le mestoma presegel ledišče, zaradi močnega vetra in vlage pa je bilo bojda še bistveno huje. Sam štart preizkušnje je bil že ob 5:15 zjutraj in tekmovalci so na izhodišče prišli povsem zadekani in pripravljeni na zimske razmere. Sprva so nastop načtrovali tudi nekateri glavni igralci letošnjih največjih ultra trail in gorskih preizkušenj – zmagovalec Leadvilla 100 Thomas Lorblanchet, Nemec Phillip Reiter, pa zmagovalec letošnjega UTMB Francois d’Haene in drugi.

Še bolj napeta pričakovanja so bila v ženski konkurenci, kjer sta na štartu stali  izenačeni v skupnem seštevku serije Ultra Nuria Picas in Anna Frost. Frostova je bila sicer v zadnjem času poškodovana, a se je po testnem teku dan pred tekmovanjem vseeno odločila priti na štart, močno polepljena s kinezio trakovi.

 “Tako zelo je bilo mrzlo in preprosto nisem nastopila tako kot bi si želela, zato je bila kar prava odločitev, da sem odstopila na 22km in se izognila še večji škodi glede poškodbe, je kasneje povedala Frostova, ki je tako na široko odprla vrata do naslova najboljše v skupnem seštevku, Španki Picasovi. In ta je priložnost še kako izkoristila. V začetku sta bili njeni glavni konkurentki na progi Elisabeth Hawker in pa Emelie Forsberg, no na koncu pa je Španka vendarle pokazala največ motivacije in moči, ter suvereno z naskokom desetih minut osvojila še eno zmago v letošnji sezoni, s časom 7:16:58. Druga je v cilj pritekla Forsbergova s 7:26:15, tretja pa Hawkerjeva le devet sekund za njo.

V moški konkurenci je bil glavni favorit nesporno lanski zmagovalec Andy Symonds, njegovi glavni tekmeci pa so bili Fabien Antolinos, Julien Rancon in Miguel Heras. Tekači so bili deset kilometrov pred koncem še vedno precej skupaj, z razlikami vsega nekaj sekund. Tako je imel Julien Rancon 45 sekund naskoka pred zasledovalcema Herasom in Antolinosom, a kmalu zatem se je Rancon na presenečenje vseh opotekel in je moral odstopiti. V tem trenutku pa je Antolinos izkoristil priložnost ter pobegnil Herasu in nato do cilja zbral tri minute prednosti, v cilj pa je po lanskem premiernem nastopu, ko je osvojil četrto mesto, tokrat ob zmagi pritekel zelo čustven, oblit s solzami.

V skupnem seštevku je pri moških daleč spredaj Španec Kilian Jornet, na drugem mestu je končal Andy Symonds, tretji pa Philipp Reiter. Zmagovalni trojici sledita Američana Dakota Jones in Anton Krupicka na tretjem in četrtem mestu.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ