Brezmesna živila, bogata z beljakovinami

Brezmesna živila, bogata z beljakovinami
23.08.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Meso, ribe in mlečni izdelki niso edina živila, ki vsebujejo beljakovine. Vsebujejo jih namreč tudi zelenjava, stročnice in nekatera druga živila. Poskusite jih ...

Tofu
Tofu, ki je proizveden iz sesirjenega sojinega mleka, vsebuje med 8-15g beljakovin na obrok. Pripravite pa si ga lahko na različne načine, na primer, v rižoti ali sendviču, in sicer namesto mesa ali drugih mesnih proizvodov.

Leča
Leča ima malo kalorij, a veliko vlaknin in beljakovin, in sicer kar 25 gramov na 100 gramov. Uživate pa jo lahko kot prilogo, v juhi, v obliki burgerja, humusa in še bi lahko naštevali.

Črn fižol
Tudi črni fižol se lahko pohvali z visoko vsebnostjo beljakovin, saj jih na 100 gramov vsebuje kar 22 gramov. Sicer pa je ob tem, med drugim, bogat tudi z vlakninami, kalijem, folatom ter vitaminom B6.

Arašidi
Arašidi so mnogim najbolj priljubljen prigrizek, saj so prijetnega okusa. Sicer pa vsebujejo tudi veliko beljakovin, in sicer se v 100 gramih nahaja kar 26 gramov beljakovin. Vsebujejo pa tudi veliko maščob, ki še dodatno poskrbijo za sitost.

Mandlji
Če nimate radi arašidov, poskusite mandlje, ki so ob visoki vsebnosti beljakovin – 21 gramov na 100 gramov – bogati tudi z vitaminom E, ki je dober za kožo in lase; ter magnezijem, ki zmanjšuje željo po sladkem, blaži menstrualne krče, zmanjšuje možnosti za mišične krče in še bi lahko naštevali.

Divji riž
Če iščete idejo za kvalitetno in nasitno prilogo jedem, bo divji riž prava izbira. Je namreč odličnega orešastega okusa ter bogat z beljakovinami – v 100 gramih jih skriva okoli 15 gramov.

Čičerika
Čičerika vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, in sicer kar 7.1 gramov na 100 gramov. Zaradi prijetnega okusa pa je odlična v solatah ali v obliki humusa. Verjeli ali ne, iz nje pa lahko naredite tudi številne sladice.

Semena chia
Chia semena so zadnje čase zelo popularna, a z razlogom. V 2 jušnih žlicah semen je namreč 6 gramov beljakovin ter alfa linolejska kislina in omega tri maščobne kisline. Sicer pa semena lahko uživate samostojno, v obliki pudinga ali jih dodate različnim jedem.

Prirejeno po: 20 High-Protein Vegetables and Plant-Based Foods, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ