Flyknit ali Pletene najkice

Flyknit ali Pletene najkice
05.03.2012 AVTOR: Uroš Buh
Zanimiva novost prihaja iz razvojnih logov enega največjih prozivajalcev tekaške obutve in opreme, Nike, nad katero bi se morda s tehničnega vidika utegnile navdušiti tudi naše babice.

Zakaj takšna hudomušna primera – novi tekaški copati, ki jih je Nike javnosti prvič predstavil prejšnji teden, slišijo na imeFlyknitoziroma “leteče pletenke”.  Kot glavno prednost proizvajalec navaja lahkost in še en korak bližje vedno bolj aktualni minimalistični obutvi, ki jo še zlasti zagovarja marketinška pogruntavščina – trditev:“feels like a second skin”oz. “kot druga koža”.
 
Že nekaj let se proizvajalci tekaških copat vsi po vrsti obračajo z vetrom modernega minimalizma, kjer se išče kar najmanjše razmerje med padcem debeline podplata med peto in prstnim delom, pri čemer je poudarek tudi na močno zmanjšanem blaženju, ki zagotavlja bolj naraven korak, ergo - “sili” tekača k pravilnejši tehniki teka. Večina minimalistične obutve dandanes ponudi le toliko podplata, da tekača obvaruje pred urezninami in udarninami, pri tem pa se ne postavlja na pot biomehaniki teka.
 
S Flyknit pa Nike skuša narediti še korak naprej v minimalistični logiki, ki jo prenaša še na zgornji del copata. Enoslojna plast, ki po materialu spominja na tekaške nogavice, nudi dodatno oporo le tam, kjer je stik stopala s copatom najbolj obremenjen, tako da celoten zgornji del copata z jezikom in vezalkami tehta le 34 gramov. Skupaj s podplatom se teža Flyknita pri številki 44 ustavi pri 160 gramih. Za primerjavo in v vednost, da gre res za najlažji Nike-ijev model: njihov Zoom Streak 3, ki so ga lani nosili prvi trije najboljši na svetovnem prvenstvu v maratonu, je kar 19 odstotkov težji.
 
Nike je model Flyknit razvijal kar štiri leta, premiero pa bodo kupci v Ameriki dočakali julija letos. Poleg klasičnih copat za “navadne smrtnike”, pa bodo najhitrejši maratonci na svetu že na spomladanskih preizkušnjah nosili modelFlyknit Racer.
 
Spodaj si oglejte še kratek vrhunski animiran promocijski video.

Vir: gizmag.com

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ