Kako ste kaj spali? - revija Tekac.si 44 jun-jul

Kako ste kaj spali? - revija Tekac.si 44 jun-jul
12.06.2019 AVTOR: Matej Zalar, na naslovnici Marko Roblek, foto: Tit Košir

Pred časom se mi je na Twitterju zapisala provokacija: »Bojte se ljudi, ki so jim vzorniki Steve Jobs, Jeff Bezos ali Elon Musk.« Zakaj?

Letna naročnina z vključenim popustom in darilom
>>> Naročnina

Ker si verjetno nihče pri zdravi pameti ne želi biti obseden z delom. Elon Musk, ki ga marsikdo postavlja za zgled delovnega človeka, se na primer hvali, da dela tudi po 120 ur na teden. Za prosti čas, vključno s spanjem, mu torej ostane samo slabih sedem ur na dan. Seveda je vprašanje, ali tvezi in koliko tega časa dejansko dela oziroma kaj razume kot delo. Brez dvoma pa je garač. In brez dvoma človeštvo potrebuje tudi genialce, ki premikajo meje.

Vseeno je večina narejena drugače in jim delo predstavlja le del vsakdanjika, a gonilo razvoja je postala konkurenčnost, tekma pa je neizprosna in človek včasih dobi občutek, da tudi običajne posameznike sistem žene, kot se vrhunski športniki ženejo v pripravah na olimpijske igre. V globalni konkurenci s svojimi socialnimi pravicami težko tekmujemo s kitajskim sistemom, kjer so ljudje očitno pripravljeni delati po formuli 996: od devetih zjutraj do devetih zvečer, šest dni na teden.

Vprašanje je, ali je po tej formuli sploh mogoče učinkovito delati in moj laični odgovor je: seveda. Če pomislimo, koliko v svoje uspehe vložijo vrhunski športniki, se formula 996 niti ne zdi tako strašljiva. Toda res je tudi, da vrhunski športniki v uspeh vložijo vse in da imajo zelo omejen rok trajanja. V nekem trenutku odnehajo. Mnogi se zlomijo, še preden jim uspe.

Delo pa se tako ali drugače zažira tudi v naš spanec. Spimo manj in slabše. In potem morda spimo še manj, ker smo pridni, vstanemo še prej in že navsezgodaj tekamo po svetu. Ampak, kot boste lahko prebrali v članku Spati ali vstati, to ni nujno dobra taktika, če se prej ne naspimo. Junaki menda kar precej tudi … spijo.


Kazalo




Fotolov




Duatlon

Intervju Marko Roblek

Intervju Peter Kastelic

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ