Kokalj najboljši posameznik Slovenije na EP

Kokalj najboljši posameznik Slovenije na EP
14.12.2017 AVTOR: L. Z.
Minuli vikend je v slovaškem Šamorinu potekalo EP v krosu, med desetimi Slovenci pa se je najbolj izkazal Jan Kokalj.

Jan Kokalj: "Zelo dobro sem odtekel to tekmo. Pričakoval sem uvrstitev v prvo polovico in sem to dosegel. Po prvi hitri analizi bi bila lahko uvrstitev višja, okrog 30., 35. mesta. Vzrok je pomanjkanje izkušenj, malo je naredila gneča in moj prehiter začetek."

Maruša Mišmaš: "Vreme je bilo sončno, toda zelo mrzlo in zelo vetrovno. Dobro sem se telesno počutila, psihično pa ne najbolj. Nisem bila pripravljena na tako razdaljo potem, ko se vračam po poškodbi."

 

Bratislava - Jan Kokalj je bil z 41. mestom med mlajšimi člani najvišje med slovenskimi predstavniki na 24. evropsko prvenstvo v krosu v slovaškem Šamorinu. Med 83 uvrščenimi sta bila v teku na 8230 m na prvih dveh mestih Francoza Jimmy Gressier (24:35 minute) in Hugo Hay (24:37), Kokalj pa je tekel 25:34 minute.

Na 60. mestu je med 77 uvrščenimi članicami končala Maruša Mišmaš (29:07), na na 8230 m pa je zmagala je Turkinja Yasemin Can (26:48). V teku na 10.180 m je bil med člani, kjer ni bilo slovenskih predstavnikov, najboljši Kaan Kigen Özbilen iz Turčije (29:45); slednji je po rodu Kenijec in je bil v preteklosti že tudi afriški podprvak.

Med 102. mladinkami je bila na 4180 m na 56. mestu najboljša Slovenka Karin Gošek (15:05), zmagala pa je Britanka Harriet Knowles Jones (13:48). Do cilja med mladinci je na 6280 m prišlo 107 tekmovalcev, Slovenci pa so bili povsem na repu. Najboljši med njimi je bila na 92. mestu Teodor Majcenovič (20:43). Zmagal je Norvežan Jakob Ingebrigtsen (18:39).

"Zelo dobro sem odtekel to tekmo. Pričakoval sem uvrstitev v prvo polovico in sem to dosegel. Po prvi hitri analizi bi bila lahko uvrstitev višja, okrog 30., 35. mesta. Vzrok je pomanjkanje izkušenj, malo je naredila gneča in moj prehiter začetek. Toda zadovoljen sem. Kljub nizkim temperaturam, bilo je tudi malo pod lediščem in veliko vetra. Pogoji so bili veliko težji, kot na prejšnjem EP v Italiji, kjer je bilo prek 20 stopinj Cezija, " je za STA dejal Kokalj, ki bo v naslednji sezoni skušal pod vodstvom novega trenerja Romea Živka izboljšati vse osebne rekorde od 1500 do 10.000 metrov.

Dvajsetletni Kokalj bo izpustil zimsko sezono, Mišmaševa pa se bo glede na treninge odločala o morebitnih nastopih v naslednji dvoranski sezoni. Mišmaševa se je v drugem delu leta vrnila na tekmovališča po poškodbi Ahilove tetive in je bila prvo ime slovenske odprave. Svoj največji uspeh na EP v krosu je dosegla leta 2013 v Beogradu, kjer je osvojila bronasto kolajno med mladinkami. Tudi sicer je bila uspešna na prvenstvih v krosih v mlajših starostnih kategorijah, svoj prvi članski nastop na teh tekmovanjih pa je končala v ozadju.

"Vreme je bilo sončno, toda zelo mrzlo in zelo vetrovno. Dobro sem se telesno počutila, psihično pa ne najbolj. Nisem bila pripravljena na tako razdaljo potem, ko se vračam po poškodbi. Nisem se borila tako, kot sem se znala včasih. Moram prespati vse skupaj. Res pa je, da se na ta kros nisem posebej pripravljala, ko pa me je prosila Atletska zveza Slovenija, smo se na hitro odločili, da grem, " je pojasnila 23-letna Mišmaševa.

Značke: Atletika, Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ