Na štiri oči s Katjo Juhart

Na štiri oči s Katjo Juhart
07.02.2019 AVTOR: K.R.

Katja je navdušena tekačica, predana kadrovnica in mati dveh deklet. Teče že od majhnega, veseli pa jo tudi turno smučanje in kolesarjenje.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?

Sem mati dveh čudovitih deklet, navdušena tekačica in predana kadrovnica, ki ima zelo rada svoje delo. Kot otrok sem 10 let trenirala tek na smučeh, kar mi je privzgojilo samodisciplino, vztrajnost in dobre delovne navade.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Ne. Včasih sem tekla pod vodstvom trenerja Romana Kejžarja, ki je res velik strokovnjak. Njegovi treningi so bili strukturirani in včasih zares težki, vendar so prinašali rezultate. Roman je res avtoriteta, zato si na njegovih treningih nisem upala “zabušavati”.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Mizuno Wawe Rider za treninge in Mizuno Wave Hitogami za tekme.

Uporabljaš tekaško uro?

Da. Garmin. Uporaba ure me motivira. Včasih, ko se težko pripravim, da grem teči, si zadam cilj, da en kilometer tečem hitro in enega počasi in tako 15 km izmenjujem tempo – tek hitreje mine, saj se bolj kot s tem, da mi je težko, ukvarjam z minutami in sekundami na uri.

Tvoj obred pred tekom?

Nimam posebnega obreda. Edino kar pazim je, da vsaj dve uri pred tem ne jem. Pred tekmo pazim, da sem spočita. En dan pred tekmo naredim le kratek raztek in stretching. Pred tekmo sem najraje sama s sabo in svojimi mislimi, da se umirim in osredotočim na tekmo. Poskušam si vizualizirati zadnje, najtežje kilometre, morebitne klance na tekmi oz. druge težje dele trase.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Večkrat sem bila na stopničkah na 21 km na Ljubljanskem maratonu. Najboljši čas na 21 km, ki sem ga dosegla, je bil 1:22:37. Enkrat sem zmagala mali kraški maraton s časom 34:54. Sicer pa imam še vedno cilj odteči cel maraton pod 3h. Tekmovala sem na veliko manjših tekmah (DM tek, Veronikin tek, Triglav tek na Brdu pri Kranju,…) kjer sem zmagovala.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

Tečem že od majhnega. Ko sem bila otrok, sem trenirala tek na smučeh. Kasneje, ko sem rodila, pa mi je tek predstavljal čas, ki sem ga imela le zase. Tudi danes, ko sta dekleti že večji, si ne predstavljam dni brez športa. Tek mi daje občutek svobode. Tu sem sama s svojimi mislimi. Kar vložim, to dobim ven. Najraje tečem v gorah. Tam ponavadi nikogar ne srečam (nobenega tekača). Ni pomembna hitrost, pomembno je le, da zdržim do konca. Najraje tečem na Nanos, Krvavec, Krim, Kriško goro,… Včasih je težko, ker sem utrujena od službe, ampak občutek, ko pritečeš na vrh, je neverjeten.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Občutek svobode. Da je vse odvisno le od mene. Da mi tega nihče ne more vzeti. Da ni bližnjic, prevar, ampak kolikor vložiš, toliko dobiš ven. Tek je zame način življenja. Ni se mi težko potruditi za stvari, ki mi nekaj pomenijo. Tekaško to pomeni, da sem že kot otrok namesto na zabave ob vikendih zvečer hodila spat, ker je bil naslednji dan trening. Trening je zame neke vrste meditacija. Med tekom se mi porodijo nove ideje in zamisli. Prav tako “predelujem” različne življenjske situacije ter razmišljam o novih ciljih ipd.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi je dal zavedanje, da zmorem “pregurati” tudi ko je težko. Pa naj gre za karkoli. Ko sem pod stresom ali ko pride do kakšnih izzivov v življenju, si vedno rečem, da če zmorem maraton preteči, potem zmorem tudi to. Prav tako mi zelo veliko pomeni, kako zelo sta moji dekleti ponosni name in na moje rezultate. Kadarkoli sem imela tekmo, sta bili tam in navijali zame. Res je neverjeten občutek, če imaš podporo bližnjih.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?

Zelo rada tečem sama, a tudi v družbi. Tek s partnerjem mi daje nek občutek spokojnosti in miru. Ko tečem s prijateljicami, se predvsem zabavam, nasmejim in naklepetam.

Kako potekajo tvoji treningi (kje in kolikokrat)?

Na teden pretečem med 80 – 100 km. Največkrat grem teč v Ljubljani, kjer sem v službi. Včasih ko vem, da bom mogla v službi ostati do večera, vstanem ob 5 zjutraj in grem teč pred službo. Imam res super službo, kjer je zelo dobro poskrbljeno za zaposlene. Tudi tako, da imamo urejen prostor s tušem za vse tiste, ki radi športamo. Tako se lahko, ko pred službo odtečem svoj trening, v miru uredim. Priljubljena trasa iz službe je tek na Šmarno goro. To je 15 km trasa z nekaj vzpona.

Prav tako rada tečem na Rašico (iz Domžal), kadar si zadam daljši tek tečem do Moravč (iz Domžal) ali ob reki Bistrici. Tudi če sem na službeni poti, s seboj vedno vzamem tekaško opremo. Trening naredim zjutraj, pred službo. Treningov v fitnes klubu ne maram. Tega se poslužujem le, ko sem poškodovana. Sicer pa ne maram zaprtih prostorov za trening. Moj tekaški idol je Killian Jornet. Gorski tekač in turni smučar. Neverjeten je. Rada berem o njem in gledam njegove videe – navdahne me in me spravi ven, ko je zunaj mrzlo, dežuje ali sem utrujena.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

To so predvsem teki, kjer sem se res zabavala. Tek trojk je eden takšnih. Enkrat sem tekla trojke z dvema moškima, ko je eden od njiju izgubil zavest (bilo je prehitro). Ali pa teki z mojo drago prijateljico Karmen. Z njo res rada tečem, saj me zelo nasmeje. Prav tako ne bom pozabila teka z mojim partnerjem Alešem, ko sva naredila dolg tek (mislim, da je bilo okrog 30 km). Bila sem tako utrujena, da sem po teku ležala na kavču in gledala oddajo o kisanju zelja in izdelovanju košar – daljinec za TV je bil predaleč, da bi prestavila program.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Da. Pozimi zelo rada turno smučam. Občasno grem še vedno rada teč na smučeh. Poleti rada kolesarim.

Kako skrbiš za prehrano?

Vedno jem zajtrk. Sadje z jogurtom in ovsenimi kosmiči. Kruha in sladic se izogibam. Jem zmerno. Pazim kaj in koliko jem. Pojem veliko zelenjave in sadja.

Kakšne tekaške načrte, cilje in želje imaš za prihodnje?

Nimam posebnih ciljev. Zadnje leto mi težave povzroča poškodba stopala. Rada bi se dobro pripravila na en maraton, katerega bi rada odtekla pod 3 h.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Ravno končujem knjigo z naslovom O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostajajo, od Elene Ferrante. Ne maram težke literature. Rada imam literaturo, ki me sprosti ali navdahne (Paula: my story so far – življenjska zgodba Paule Radcliffe, svetovne rekorderke v maratonu).

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Zelo rada berem. Sicer pa sem najraje s svojima dekletoma in partnerjem. Zaposlena sem v družbi PricewaterhouseCoopers (PwC) kot Vodja kadrovske službe. Poleg interne vloge, ki jo imam v službi, prav tako sodelujem na projektih s strankami, kjer jim svetujem glede kadrovskih zadev (reorganizacije, zaposlovanje, pregledi kadrovske dokumentacije, prodaje družb in s tem povezani kadrovski skrbni pregledi,…). Svojo službo imam res rada. V PwC-ju veljajo zelo visoki etični standardi in vodstvo družbe resnično skrbi za zadovoljstvo zaposlenih. Zato smo uvedli tudi fleksibilno delovno okolje, ki mi omogoča, da lažje usklajujem tudi svoje treninge.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ