Na štiri oči s Polono Brajkovec

Na štiri oči s Polono Brajkovec
13.10.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Polona je študentka anglistike in slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter lektorica in novinarka na RTV Slovenija.

OSEBNO

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Že od začetka samega tekaške poti tečem pri KinVital.


Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Brooks Ravenna


Uporabljaš tekaško uro?

Garmin Forerunner 25, trenutno pa sem v procesu prehoda na Suunto Spartan Sport.


Tvoj obred pred tekom?

Čim manj oklevanja, ker se drugače lahko zgodi, da se na tek sploh ne odpravim.


Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Največji dosežek do zdaj se mi zdi to, da sem tek, ki mi je večino življenja predstavljal eno najhujših nočnih mor, uspela vzljubiti do te mere, da komaj čakam, da obujem tekaške copate.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Prvič sem se na tekaško pot podala lani spomladi, a sem si nekaj mesecev pozneje vzela daljši premor, ki je na koncu trajal do februarja letos. Bolj resno pa sem začela trenirati v začetku avgusta, ko sem se začela pripravljati na polmaraton.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da lahko tečem kjerkoli in kadarkoli, da sem tudi v Ljubljani lahko v stiku z naravo, občutek, da zmorem in predvsem zadovoljstvo, ko dosežem kakšen cilj, tudi če je ta čisto majhen.

Kaj ti je tek dal?
Samozavest, za katero sem bila prej prepričana, da ne obstaja. Z vsakim treningom preizkušam svoje meje in vedno znova ugotovim, da je telo zmožno občutno več, kot sem si vedno predstavljala. Po drugi strani pa sem zaradi teka spoznala ogromno novih ljudi, nekateri izmed njih so postali tudi zelo dobri prijatelji.

Kako potekajo tvoji treningi?
Dvakrat tedensko tečem s tekaško skupino KinVital, ostalo pa glede na trenutne občutke – včasih več, včasih manj, vendar nikoli več kot petkrat tedensko. Glasbe med tekom ne poslušam, saj večino treningov opravim v skupini ali v paru. Če tečem sama, pa sem raje čisto sama s svojimi mislimi in je ne potrebujem. Če lahko izbiram, bi vedno izbrala tek v družbi, sploh pa z nekom, s komur se dobro počutim in mi lahko zraven še narekuje tempo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Glede na to, da sem med bolj začetnimi tekači, mi v spominu še vedno ostaja večina tekov, pa naj bo to zaradi slabe volje ob naporih, dobre volje pri dosežkih ali le zaradi dobre družbe. Od tekem pa imam v najlepšem spominu letošnji Nočni tek Ljubljanica.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Pod vodstvom kineziologov obiskujem še funkcionalno vadbo, ki mi pomaga pri splošni vzdržljivosti.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Prehrana je moja šibka točka, saj obožujem testenine na 1001 način in se jim nikakor nisem pripravljena odpovedati. Tudi zaradi nepredvidljivega urnika v službi je velikokrat obroke težko vnaprej načrtovati. Sicer pa imam zelo rada sadje, zato ga poskušam kljub napornim in dolgim dnevom v svoj jedilnik vključiti čim večkrat.

Kakšne tekaške načrte oziroma želje imaš za v prihodnje?
Na letošnjem Ljubljanskem maratonu se bom prvič preizkusila na polmaratonski razdalji, za naslednje leto pa imam cilj, da se na polmaratonu približam meji dveh ur, na 10 kilometrov pa bi rada prebila mejo pod 50 minut.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poklicna pot me je pred skoraj dvema letoma prinesla na RTV Slovenija, kjer sem novinarka in lektorica na multimedijskem centru. Tako v prostem času kot službeno poskušam obiskati čim več koncertov, saj glasba, sploh v živo, ostaja moja prva ljubezen. Sicer pa imam zelo rada dolga jutra ob kavi v prijetni družbi, rada preživljam čas po različnih kotičkih Ljubljane in preberem kakšno dobro knjigo.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ