Na štiri oči s Tanjo Koser

Na štiri oči s Tanjo Koser
02.06.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Tanja je nepremičninska posrednica, žena in mamica devetletnega dečka, v prostem času pa navdušena tekačica.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Vedno sem rada v gibanju. Veliko mi pomeni dobra telesna kondicija, fizična zmogljivost in dobro počutje. Tek me je zasvojil, saj je preprost in ga lahko izvajaš kadarkoli in kjerkoli. Najlepši je tek zgodaj zjutraj, ko je še vse mirno in spokojno. Med tekom si zbistrim glavo, zberem misli, vztrajam in se fokusiram, da odtečem željeno razdalijo. Preizkušam svojo vztrajnost, voljo, potrpežljivost in mejo svoje vzdržljivosti. Resneje sem se začela s tekom ukvarjati leta 2013. Prej sem tekla samo v domačem okolju. Moja prva uradna 10-ka je bila v Radencih 2014. Udeležila sem se je z Matejo (moja naj sotekačica) in od takrat dalje so se začeli nabirati pravi kilometri.

Kaj pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Da sem v gibanju, da vztrajam pri zastavljenem cilju. S tekom vzdržujem telesno težo in kondicijo. Psihično se razbremenim in fizično okrepim. To je čas samo zame, ko sem sama s seboj. V mislih predelujem in razčiščujem stvari, ki me težijo, se »zmenim « sama s samo. Negativna čustva izginejo. In po teku je vedno tisti »fajn «občutek, da si zase nardil nekaj dobrega.

Kaj ti je tek dal?
Da je z veliko mero vztrajnosti in veliko volje vse mogoče. Vsak dodatno pretečen kilometer je nova osebna zmaga. Spoznala sem tudi veliko pozitivnih in nasmejanih ljudi, s katerimi nas druži veselje do teka. Tek nas povezuje.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 3 - 4 krat tedensko. Ko sem se pripravljala za maraton, pa sem tekla 5 krat tedensko. Treningi so različno intenzivni in različno dolgi: intervalni tek, fartlek, vaje za moč in pa daljši teki. Če mi le čas dopušča tečem z Mariborskimi tekači, ostalo sama. Velikokrat se mi pri teku pridruži tudi moj mož.
Za tek posebne motivacije ne potrebujem, saj komaj čakam, da obujem tekaške copate. Kadar sama tečem daljše teke poslušan glasbo rock.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Rada tečem sama, v svojem tempu, po svojih tekaških poteh. Dolge teke 23+ pa rada tečem v družbi, da se medsebojno spodbujamo.

Katerih tekem ne boš nikoli pozabila?
Sigurno svojega prvega maratona letos v Beogradu. Peklenska vročina, zadnji atomi moči, občutek sreče v cilju in seveda glasno spodbujanje mojih navijačev – sotekačev. In pa lanskih kratkih sladkočkov (Tek pod Pohorjem, Rad imam tek in Trail Pohorje), kjer sem se v svoji kategoriji imela uvestitev.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Letos sem začela kolesariti na »toto « naše Pohorje. V zimskih mesecih izvajam vadbo za moč v telovadnici in od letos dalje tudi tek na smučeh.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Če se le da se izogibam sladkorju, beli moki, prigrizkom in ocvrti hrani. Na jedilniku nikoli ne manjka sezonske zelenjave in sadja. Sicer pa se držim pravila »jej vse v zmernih količinah «.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Želje in načrti so vedno. Največja želja je že v fazi načrtovanja – maraton Barcelona 2019. Do takrat se bom udeležila nekaj tekaških prireditev krajših tekov v Mariboru in okolici, septembra polmaraton v Sarajavu in oktobra maraton v Ljubljani.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Pohodništvo, kolesarjenje, preživljanje časa z družino, preberem kakšno dobro knjigo, pogledam kak dober film, se družim z prijatelji. Poklicno pa ostajam nepremičninska posrednica.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
pohorje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ