Na štiri oči z Alešem Berglezom

Na štiri oči z Alešem Berglezom
29.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Aleš je po poklicu voznik, v prostem času pa družinski človek in rekreativni tekač. S tekom si namreč najbolj prečisti glavo od vseh negativnih misli ter odžene stres, ki se mu nakopiči preko dneva.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Mariborski Tekači

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?  
Adidas-UltraBoost

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin 620

Tvoj obred pred tekom? 
Vedno obujem prvo levo nogavico.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Slovenj Gradec 2015 10km  (41min 43sek)
Sarajevo 2015 polmaraton (1h34min 49sek)
New York Maraton 2017 (3h 35min 22sek) 

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Leta 2008 sva z ženo imela prometno nesrečo z motorjem, po rehabilitaciji in vsem skupaj, sem se začel nekje leta 2011 malo ukvarjat z rekreacijo, bolj fitnes in vaje za moč, vzporedno s tem pa sem začel tudi teči in tako kontrolirati telesno težo, ker se pri nedejavnosti kaj hitro zredim. (smeh)

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Sprostitev, lahkotnost, odlično počutje

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal in mi daje svobodo, pri teku se sprostim, prečistim glavo, fantastično počutje!

Kako potekajo tvoji treningi?
Potek treningov je odvisen od tega v kateri fazi priprav sem. Trenutno sem na ' 'off ' ', kar pomeni, da tečem nekje do trikrat na teden; ko pa se pripravljam na polmaraton ali maraton pa tečem šestkrat na teden. Treningi so takrat sestavljeni iz intervalnih, stopnjevalnih, fartlek in daljših vzdržljivostnih tekov, pa tudi vaje za moč se znajdejo vmes.
Na polmaratonih in maratonih, pa tudi na daljših počasnih tekih in med pripravami vedno poslušam glasbo, zato mi prijatelji, s katerimi tečem, med pripravami pravijo da sem nedružaben, ker se med tekom ne pogovarjam. (smeh) Poslušam pa vse zvrsti glasbe, od klasične pa tja do heavy metal glasbe iz vseh različnih obdobij, najraje pa poslušam glasbo iz osemdesetih, takrat je bila glasba res glasba.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Rad tečem v družbi svojih tekaških prijateljev, od časa do časa pa mi odgovarja da sem sam s seboj.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Definitivno nikoli ne bom pozabil svojega sanjskega letošnjega maratona v New Yorku, kateri velja za največjega na svetu in na katerem sem si pritekel svoj osebni rekord v Maratonski razdalji (3:35:22)

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Rad grem na kolo, če mi čas dopušča, še posebej na ' 'toti naš breg ' ' - Pohorje. Na Pohorje grem rad tudi peš s prijatelji ali družino. Vzporedno s tekom izvajam redno vaje za moč, ki mi pri teku še kako koristijo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nekega posebnega recepta nimam, jem vse, mogoče me včasih zanese pri količinah, še posebej zdaj v prazničnem času. (smeh)

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Spadam med tiste, ki imajo radi nek cilj, ki mu sledijo oziroma se na njega pripravljajo in se ga veselijo, za mene bo to v prihodnjem letu maraton v Berlinu, na katerega sem se prijavil in bil izžreban v mesecu novembru. Seveda pa se bom udeležil kar nekaj tekov doma in v bližnji okolici - Brioni, Gradiška, Radenci, Maribor, Bled, Berlin, Ljubljana, Palmanova, ...

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka zelo rad preživljam čas z družino, ki me tudi zelo podpira in mi stoji ob strani pri mojih tekaških podvigih. V zadnjem času se nam je pridružila tudi psička Thonka (Border Collie), ki skrbi da smo tudi v teh zimskih mesecih (še) bolj aktivni. (smeh)
Zaposlen sem pri Cestnem podjetju Ptuj, kjer opravljam delo voznika. Pri teku mi tudi veliko pomagajo z razumevanjem, ko sem v pripravljalnem obdobju.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ