Na štiri oči z Andrejo Štekl

Na štiri oči z Andrejo Štekl
11.08.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Andreja je podjetnica, ki ljudem svetuje glede zdravega in aktivnega načina življenja. Zelo aktivna pa je tudi sama, saj zelo rada teče.

OSEBNO

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica Atletskega kluba Slovenj Gradec.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati? 
Pri izbiri tekaških copat se soočam z velikimi izzivi. V zadnjih 2 letih, ko tečem malo več in bolj načrtno, so se najbolj obnesle Mizuno Wave Sayonara 3. Trenutno tečem tudi z Brooks Racer ST 5.

Uporabljaš tekaško uro?
Polar M400

Tvoj obred pred tekom?
Glede na tek oz. vrsto treninga, imam prilagojeno tudi prehrano oz. vnos tekočin za najboljši izkoristek treninga ter regeneracije po njem. Pol ure pred tekom popijem posebno izbrano kombinacijo hidracijskega napitka in se ogrejem z razgibalnimi vajami.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Pravzaprav sem se do sedaj, če ne štejem tistih pred več kot 25 leti, udeležila le nekaj tekaških prireditev v letu 2016 in dveh v 2017.

V 2016 najbolj izstopajo:
5. AC GLAVAN Velikonončni tek okrog Šmartinskega jezera
12 km (4. mesto)

4. Tek Celjskih knezov
10 km (3. mesto)

7. Nočni mali maraton Ljubljanica
21 km (6. mesto) – moj prvi mali maraton.

Rad´mam tek Radlje
5 km (1. mesto absolutno in v kategoriji)

50. Kros občinskih reprezentanc
3000 m – članice (6. mesto)

2017
Prvenstvo Slovenije v Krosu 2017 v Velenju
Ekipno 3. mesto z Evo Zorman

Istrski maraton 2017
21km – 2. mesto v starostni kategoriji in 7. mesto absolutno

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
V osnovni šoli sem se ukvarjala z več športi, a je bila atletika tista, ki je bila prisotna do srednje šole, ko sem poleg teka trenirala tudi mete v AK Velenje. Potem pa sem zaradi drugih prioritet zaključila s treningi. Ponovno sem začela občasno teči po dvajsetem letu, ker mi je tek predstavljal neko vrsto sprostitve in čas zase. Bolj načrtovano pa sem začela s teki pred dvema letoma, ko sem si zadala, da bom prekla 21 km.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj všeč mi je to, da lahko grem teči kadar si to želim in da je lahko to čas samo zame, če želim pa lahko tečem tudi v dobri družbi. Med tekom tudi veliko fotografiram in snemam, saj mi je to poleg teka aktivnost s katero se najraje ukvarjam

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa:
Če bi povzela vse, kar mi tek da, bi lahko rekla, da je tek smisel mojega življenja, ker mi daje energijo, čas za razmislek in pogovor s seboj, odlično pozitivno ter aktivno družbo. Med tekom dobim nove ideje, si postavljam nove cilje, se pripravljam na sestanke in predavanja ali pa se samo odklopim in imam svoj mir.

Kaj ti je tek dal?
Sprostitev in odklop od dela ali pa celo pripravo nanj, po drugi strani pa tudi doseganje in preseganje lastnih ciljev.

Kako potekajo tvoji treningi? 
Tečem bolj ali manj vsak dan. Kadar tečem sama, grem najraje teči kar zgodaj zjutraj, ko se zbudim in ni še nikjer nikogar, saj mi je to najboljši začetek dne. Zadnje leto tečem dvakrat tedensko z rekreativci v klubu na stezi, kjer so na sporedu intervalni in tempo teki, občasno pa opravimo s tekači iz kluba tudi en daljši tedenski tek. Za tek ne potrebujem kakšne posebne motivacije. Kadar tečem sama občasno poslušam tudi glasbo, sploh kadar grem na daljši in hitrejši tek vzamem s seboj kakšen »house mix «, takrat ko tečem počasneje pa poslušam razne avdio knjige ter posnetke seminarjev.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Za tek ne potrebujem družbe, a rada tečem tudi v dobri družbi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Trenutno imam v mislih vse moje prve tri tekme v polmaratonu, ki sem jih pretekla v zadnjem letu, saj je bila vsaka nekaj posebnega, ker sem vsakič želela izboljšati svoj osebni čas. Prav tako pa sta mi ostala v mislih oba krosa, ki sem jih tekla za AK Slovenj Gradec, saj se zanju nisem nič kaj posebej pripravljala in sem jih tekla z veliko mlajšimi tekačicami. Presenetila pa sta me tudi lanski Rad mam tek v Radljah na 5 km in letošnji Istrski polmaraton, ko sem stala na stopničkah.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Rada kolesarim, grem na kakšen hitrejši pohod v bližnji hrib, na košarkarsko igrišče, čez zimo badminton, leto preden sem začela z rednimi teki, sem za pripravo in preklop trenirala tudi nogomet v ŽNK SG, da sem pridobila na hitrosti in kondiciji. Če je družba, sem za vse športe z žogo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Hrani dajem zelo velik pomen, saj je bilo to prvo, kar sem si uredila takrat, ko sem ponovno začela bolj redno teči. Opažam da urejena prehrana naredi zelo veliko razliko med mano in tistimi, ki sicer redno in mogoče celo profesionalno trenirajo, a tega dela nimajo urejenega. S prehrano se trudim vnesti vsa potrebna hranila v pravem razmerju ob pravem času, za to poskrbim tudi s funkcionalnimi obroki v obliki napitka, uporabljam tudi določena prehranska dopolnila, ki jih prilagajam glede na ostalo prehrano in vrsto treninga. Glede na trening ali tekmo prilagajam prehrano in napitke za hidracijo pred, med in po aktivnosti. Zelo pomembno mi je, da je vsa ta hrana klinično testirana in narejena iz naravnih sestavin. V osnovi se prehranjujem vegetarijansko oz. zadnje dve leti kar bolj vegansko.

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Trenutno so moji teki namenjeni sprostitvi in vzdrževanju splošne kondicije, razmišljam pa da bi se v prihodnosti, mogoče drugo leto, udeležila enega maratona, seveda v dobri družbi. Seveda bi želela tudi izboljšati svoje dosedanje rezultate na 10 in 21 km.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Od nekdaj me zanimata fotografija in digitalni mediji, kar pomeni da se mi velikokrat zgodi da fotografiram in snemam tudi med samim tekom oz. treningom, če je mogoče med tem časom že tudi kaj objavim in tako motiviram druge za »premik «.
Moja poklicna pot je povezana z aktivnostjo in prehrano. Kot svetovalka za zdrav in aktiven življenjski slog je moje delo povezano tudi z dnevno inspiracijo ljudi, da prevzamejo 100% odgovornost za vse kar se jim dogaja, da živijo življenje, ki si ga želijo in postanejo najboljša verzija samega sebe, saj se življenje odvija zelo hitro, zdaj in tu. Če želiš biti uspešen na katerem koli področju pa je v prvi vrsti potrebno biti vitalen, za kar je najprej potrebna zdrava prehrana, kondicija in duhovna naravnanost.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ