Na štiri oči z Barbaro Trunkelj

Na štiri oči z Barbaro Trunkelj
29.09.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Barbara je energična, pozitivna in preprosta punca, ki trenutno zaključuje študij arhitekture, sicer pa zelo rada teče. Tek v naravi jo sprosti, med njimi odmisli vsakodnevne obveznosti in najde nove ideje za naprej.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne, nisem. Večinoma treniram sama, le pred kakšnim velikim tekmovanjem me pripravlja tekaški trener Miran Irenej.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Salomon, trenutno preizkušam model – Salomon Sense Escape, ki mi je všeč,saj so ti tekaški copati primerni za vse terene.  So mehki, ampak  še vedno dovolj čvrsti. Zelo mi ustrezajo, saj običajno tečem po trasi, ki vključuje tako tek po cesti kot tek po gozdu.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam tekaško uro SUUNTO SPARTAN SPORT WRIST HR, s katero sem zelo zadovoljna, saj ima merilec srčnega utripa na zapestju, GPS navigacijo poti, vpogled v treninge in s tem pomoč pri spremljanju napredka.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega, ko se odločim za tek, preprosto obujem športne copate, vzamem predvajalnik glasbe in grem. Včasih vzamem s seboj tudi svojo psičko.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki
- Valamar trail (2016)- hrvaški trail, 21km - 1. mesto med ženskami,
- 100 Milj Istre (2017) –hrvaški trail, 42km - 1. mesto med ženskami, 6. mesto skupno,
- Soča Outdoor trail (2017)–25 km - 2. mesto med ženskami in absolutno
- Tek trojk v Ljubljani (2017) –29km - 3. mesto med mešanimi trojkami
- RedBull Planica (2017) -  400m vertikale - 2. mesto med ženskami
- Vertikala Storžič (2017), 2,9km dolg tek s 1000m višinske razlike - 1. mesto med ženskami

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Da bi se načrtno začela ukvarjati s tekom, se sploh ne spomnim. Že v osnovni šoli sem tekla na vseh šolskih tekmovanjih in običajno premagovala konkurenco. Da sem vzljubila tek kasneje, se je zgodilo čisto naravno. Nato pa sem nadaljevala, ker mi je to najljubša oblika sprostitve.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč svoboda gibanja, razgibanost terena in pa čas, ki ga lahko preživim v naravi. Trening v zaprtih prostorih mi ne diši, čeprav ga opravljam zaradi preventive pred poškodbami. Veliko raje imam tek na prostem in to, kako se narava vsak dan spreminja. Tako imam vsak dan drugačno okolje za trening.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi daje predvsem čas, ko sem lahko sama s sabo. Ne maram preveč teka v skupinah, raje grem sama, da se lahko osredotočim le na svoje misli.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi niso strukturirani in predvideni vnaprej. Tečem takrat, ko imam čas. Včasih je to vsak dan, včasih le dvakrat tedensko. Posebne motivacije ne potrebujem, saj je tek zame užitek in ne oblika vadbe, katero moram opraviti. Včasih glasbe med tekom nisem poslušala, zdaj pa jo čedalje več, katero pa izberem pa je čisto odvisno od razpoloženja.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Tečem sama, včasih pa gre z mano tudi moja psička Molly.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila prvega maratona, ki sem ga odtekla letos na 100 milj Istre, saj je bila to zame prva večja tekaška preizkušnja, tudi Tek trojk v Ljubljani, kjer sem tekla v skupini še z dvema izkušenima tekačema, mi bo ostal v zelo lepem spominu. Seveda pa ne smem izpustiti letošnje tekme RedBull 400m v Planici, ki je zame predstavljala prav poseben izziv.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Obiskujem tudi vodeno vadbo za razvoj moči, ki mi omogoča dobro preventivo pred poškodbami ter jogo. Med vikendi grem zelo rada v hribe, poleti tudi kolesarim in igram tenis. Pozimi pa pride na vrsto tudi turno smučanje.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Ne sledim nikakršnemu prehranjevalnemu načrtu. Jem takrat, ko sem lačna in tisto, kar mi takrat paše. Nikoli se nisem posluževala nobenih diet, saj sem zagovornik tega, da vsak posameznik potrebuje različno vrsto hrane in že telo samo nam pove, kaj to je.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Edina želja je, da v teku še naprej uživam. Če pa zraven pride še kakšna dobra uvrstitev na tekmovanjih, bom toliko bolj vesela.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Rada hodim v hribe in kolesarim, pomembno mi je, da sem v naravi. Po zaključenem študiju arhitekture bom nadaljevala z delom na tem področju, v kakšni obliki natančno, pa še ne vem.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ