Na štiri oči z Ivanom Hrastovcem

Na štiri oči z Ivanom Hrastovcem
08.04.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Ivan zase pravi, da je bil preprosto rojen za tek in želi teči vse dokler bo lahko, saj ga ta lahkotnost gibanja spominja na daljne prednike.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
MIZUNO WAVE EVO-FERUS.

Uporabljaš tekaško uro?
Da, SUUNTO AMBIT3 RUN.

Tvoj obred pred tekom? 
Običajno popijem RED.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki
1.mesto na teku trojk-pot ob žici 2013 (28km, tekel z Marjanom Zupančičem in Sebastjanom Zarnikom); 1.mesto na Ultra Pušeljc trailu 2015 (107km, 6700m+); 1.mesto na Trail maratonu Pohorje 2015 (42km, 2200m+); 1.mesto na SLO100 milj 2015 (181km, 7700m+).

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati v začetku poletja 2006. Zakaj pa sem se začel, pa se še danes sprašujem. Takrat še nisem vedel zakaj, vedel pa sem, da če bi se nehal, bi mi nekaj manjkalo, zato sem nadaljeval. 

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Zadnja leta tečem večinoma v naravi, po hribih in gozdovih, v poletju tudi po gorah. Najbolj mi je všeč, ko se pri teku po stezicah počutim, kot da jadram. Pri vzponih pa obožujem skalnate grebene.

Kaj ti je tek dal?
Da sem vedno v formi. Da se zavedam, da me lahko noge nesejo daleč čez hribe in doline. Sploh, če kje potujem in opazujem pokrajino, se istočasno zavedam, da imam to vedno na dosegu, če bi se lotil. Občutek svobode ko "letim " po stezicah.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi potekajo tako, da 7 dni tečem in 2 dni počivam. V teh sedmih dnevih pretečem vsaj 200 km in ker tečem po hribih se poleg tega nabere še do 10.000 ali včasih tudi več metrov vzponov. Ko pa imam na urniku kakšno trail dirko, dolgo 100 km+, pa seveda zmanjšam te razdalje pred in po dirki, da se noge lahko odpočijejo.
Tek tako obožujem, da zanj ne potrebujem posebne motivacije, čeprav na trailih, ki so daljši od 4-ih ur, nekje po 2-3 urah teka običajno tudi poslušam glasbo (najbolj mi ustreza simfonični metal). Takrat mi ustreza dodatna pomoč v obliki glasbe, saj na trailih dolgih do 6ur (do 50km) sploh ne jem, pijem samo vodo.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Običajno tečem sam in to mi tudi najbolj ustreza - da sem prepuščen svojemu ritmu v danem trenutku. Seveda se pa tudi ne branim družbe in se ji lahko prilagodim. Vedno je zabavno, ko se nas zbere več in skupaj premagujemo razdalje.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Nikoli ne bom pozabil vseh teh zmag na trailih, sploh teh daljših od 100 km. To so bile res zanimive dogodivščine - od starta preko vseh hribov in dolin v ta božanski občutek, ko prvi prečkaš ciljno črto. V spominu mi bo tudi ostala Valvasorjeva ultra 2015 (24ur), kjer sem v dobrih 23-ih urah napravil 25 vzponov, skoraj 12.000m vzponov in dobrih 100 km, mimogrede pa sem še izboljšal rekord. In pa ne bom pozabil Ruthinega teka 2016 (48-urni dobrodelni dogodek na Bledu), kjer sem letos najdlje vztrajal in naredil 27 krogov (157km), tudi to mi je bilo nekaj najtežjega, ker se že nasploh bolj izogibam asfalta, tu pa sem ga imel več kot dovolj.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Da, veliko tudi telovadim, da imam celo telo v ravnotežju. Telovadim predvsem z lastno težo. Vaje izvajam na drogovih, bradlji, gimnastičnih krogih, TRX, total gym 1000, z utežmi, plezanje po vrvi in ostale vaje z lastno težo na tleh.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Jem čimbolj uravnoteženo, da je obrok sestavljen z beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Seveda jem tudi veliko sadja, zelenjave, semen in oreščkov. Čim bolj pa se izogibam sladkani in industrijsko predelani hrani.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Tekmovalno se bom udeleževal samo še trailov, daljših od 100 km, vse drugo pa bo bolj za trening. Želim si tudi kakšne višje uvrstitve na kakem bolj odmevnem trailu, predvsem na tistih nad 100 milj. Po drugi strani pa si želim izkusit traile na 100 milj in seveda daljše, predvsem s samooskrbo oziroma, da nimam organizirane pomoči, da uporabim, kar mi pot ponuja. Samo tako dejansko vidiš, če si sposoben premagati ogromne razdalje.

Kaj pa so tvoji cilji v letošnjem letu?
V letu 2016 imam kar pester urnik: že sedaj v aprilu imam 100 milj Istre, v maju 100 km traila Vipavske doline, junija 130 km Velebita, julija 110 km okrog Grossglocknerja, jeseni v oktobru planiram 100 milj Dalmacije.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja
poklicna pot?

Telovadba, branje knjige (samoizobrazba), meditacija. Trenutno pa sem sicer nezaposlen.

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ