Na štiri oči z Janezom Šubljem

Na štiri oči z Janezom Šubljem
03.12.2018 AVTOR: K.R., Foto: Tit Košir

Janez Šubelj je navdušen športnik, ki obožuje tek in športne dejavnosti, v prostem času pa je rad z družino na izletih ali potovanjih.

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član TVD Partizan Domžale, drugače pa sem tudi udeleženec projekta uradnih priprav na Ljubljanski maraton, kjer sem že drugo leto. Udeležujem se tako letnih kot zimskih priprav.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Trenutno tečem na daljših tekih s copati Salming.

Uporabljaš tekaško uro?
Da, nedavno sem jo začel uporabljati. Moram reči, da je super, sicer pa glede na to, da tečem zase, mi je bolj pomembno, da vidim, kakšna je bila razdalja in hitrost teka, drugače pa z uro nisem obremenjen. Bolj jo imam zaradi lastne evidence.

Tvoj obred pred tekom?
Nimam posebnih obredov, najbolj pomembno je, da vsaj uro in pol pred tekom ne jem, ker sicer to ni tisti pravi tek, saj je želodec preveč obremenjen.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Zadnji dosežek je bil Ljubljanski maraton, ki je bil zame precej težek, saj me je na 30. kilometru zagrabil krč, in sem kljub bolečinam tekel do cilja.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Spet sem se bolj intenzivno začel ukvarjati s tekom pred sedmimi leti, predvsem zaradi boljšega počutja, boljše psiho-fizične kondicije in veliko lažjega premagovanja stresa oz. lažjega reševanja problema, če se le-ta pojavi.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč, da si praktično eno uro sam s seboj; lahko razmišljaš o življenju, službi,... Tečem tudi v družbi enega izmed svojih prijateljev, kar mi tudi ustreza.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal spoznanje, do kam sam lahko grem – v smislu psihofizične zmožnosti. Tek mi je dal tudi to, da sem se naučil lažjega premagovanja problemov, predvsem poslovnih.

Kako potekajo tvoji treningi (kje in kolikokrat)?
Poleti tečem 5x na teden, pozimi pa 2x – 3x na teden; to pomeni, da od 8 do 10 kilometrov, tečem v Domžalah.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Najbolj mi je ostal v spominu letošnji Ljubljanski maraton, ker me je, kot omenjeno, prijel krč in ker sem bil preveč oblečen oz. neprimerno oblečen za dež.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ja, poleti predvsem s kolesarjenjem, pozimi pa s smučanjem in s tekom na smučeh.

Kako skrbiš za prehrano?
Nimam nekaj posebnih potreb ali pravil glede hrane. Skušam se držati tega, da ne jem mastne hrane, oz. jo jem čim manj, ne odrekam pa se pretirano slaščicam, saj si zaradi športnega načina življenja to lahko tudi privoščim.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?
Če bo vse normalno, bom šel verjetno še na kakšen maraton; letos verjetno ne, saj gre leto h koncu, v naslednjem letu pa vsaj na enega.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Moji drugi hobiji so prav tako povezani s športom oz. so športne dejavnosti. Rad smučam, ukvarjam se s tekom na smučeh, poleti kolesarim. Sicer pa prosti čas rad preživljam tudi na izletih z družino, na potovanjih, sicer pa se ukvarjam s tehnologijo plastične embalaže.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ