Na štiri oči z Matjanom Cojhterjem

Na štiri oči z Matjanom Cojhterjem
09.09.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Matjan je lastnik in direktor Zaposlitvenega centra AVANTUS, sicer pa očka dveh hčera, ki veliko svojega časa posveti teku.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem soustanovitelj ter predsednik Avantus running team Slovenia.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Največ kilometrov v naravi najraje naredim z Adidas Response TR Boost, na cesti pa so mi ljubši Adidas Energy Boost.

Uporabljaš tekaško uro?
Brez Garmin Fenix 3 Sapphire Titanium pravzaprav ne zapustim doma.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom še doma pojem dva kosa kruha z Nutello in si pripravim napitek z vitamini in elektroliti. Pred samo tekmo se sprehodim po začetku trase, zaprem oči in si vizualiziram svoj prihod v cilj.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Ultramaraton Celje – Logarska dolina je bil s 75 km moj najdaljši tek doslej. Eden zahtevnejših je bil Sladkih 6 v Sladkem vrhu, moj najboljši rezultat pa je verjetno Nočna 10ka na Bledu, ki sem jo pretekel v dobrih 40 minutah.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Ker sem športnik že od malih nog, sem se pred tremi leti z veseljem odzval povabilu na dobrodelni 1,2 km dolgi tek na Bledu, v okviru Nočne 10ke. V cilju, na koncu teka, sem se moral sprijazniti z dejstvom, da bo potrebno v življenju marsikaj spremeniti. Onemogel v cilju sem tako sprejel nekaj »pomembnih življenjskih odločitev « ter že čez nekaj mesecev s kar spodobnim časom pretekel svojih prvih tekmovalnih 10 km na Eko maratonu v Mariboru. Nato pa mi je na pot prišla še knjiga Ultrablues, spoznal sem Žigo X in… Sedaj se skoraj ne znam več ustaviti …

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek, predvsem v naravi, je nekako poseben. Ko je okoli tebe samo še gozd, v daljavi sosednji hrib, daleč daleč pa te sramežljivo opazuje morje … Takrat imaš občutek, da si na novo zaljubljen, postaneš svoboden, življenje pa se pokaže na nek svoj način v vsej svoji čarobnosti.

Zakaj je prav tek šport, ki mu posvečaš največ časa?
S tekom sem se pričel ukvarjati v nekem posebnem življenjskem obdobju in očitno sem se takrat s tekom kar zasvojil. Zdravila nisem našel vse do danes in upam, da ga še hitro ne bom.

Kaj ti je tek dal?
Vsak tek nosi s sabo neko svojo, prav posebno zgodbo. Ko sem pred časom preživljal najtežje trenutke, sem prav v teku našel zavetje, lahko sem pobegnil nekam, kjer sem se počutil varnega.

Kako potekajo tvoji treningi?
Ponavadi tečem štirikrat tedensko, v nedeljo zjutraj pa delam dolgi tek. Večino treningov opravim v poznih večernih urah, ko se zaključi poslovni dan in otroka zaspita. Prav posebne motivacije ne potrebujem, saj je tek že nekaj čas pomemben del mojega življenja in ni pomembno, če je noč ali dan, sonce ali dež, sneg … Na začetku sem pri teku še poslušal glasbo, zdaj pa uživam v glasbi narave.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Večino treningov naredim sam, ko se življenje okoli mene umiri, včasih pa se le z veseljem pridružim kakšni skupini.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Najbolj mi je ostal v spominu Ultramaraton Celje – Logarska dolina – 75 km, ki je bil moj najdaljši tek doslej, posebno mesto pa imata gorski ultramaraton Vipavska dolina – 50 km in Velebit ultra trail Paklenica – 42 km. Prav ponosen pa sem na domač  Trail marathon Pohorje – 44 km, neko sentimentalno mesto v mojem življenju pa ima Nočna 10ka na Bledu.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
V bistvu sem že od malega zaprisežen nogometaš. Tako sem bil igralec, nogometni sodnik, delegat, pa vse do funkcionarja. Bil sem tudi podpredsednik Medobčinske nogometne zveze Maribor, danes pa sem še aktiven kot delegat na nogometnih tekmah.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri prehrani sem držim načela, da jem vse, v zmernih količinah, a čim bolj kvalitetno hrano. Občasno se sicer pregrešim s kakšno kepico sladoleda ali s kakšnim hamburgerjem, toda z dobrim treningom se vse to nekako uravnovesi. Pred težjim treningom ali tekmo pa se mojim obrokom pridružijo kvalitetna prehranska dopolnila, prav tako poskrbim za elektrolite, vitamine in predvsem magnezij.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
V naslednjem letu nameravam preteči svoj prvi 100 km ultra trail in ultramaraton, kasneje pa tudi 100 milj ali še kakšno več.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
1. oktobra letos grem še na Valamar ultra trail (71,3 km), kjer želim predvsem uživati in z zadovoljstvom priti do cilja. Najbolj uživam v kombinaciji morja, hribov ter teka.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem lastnik in direktor Zaposlitvenega centra AVANTUS. Zaposlujemo težje zaposljive osebe, predvsem invalide, ter jim tako na nek način ohranjamo integriteto. Danes nas je že več kot 10, ukvarjamo se predvsem s šiviljstvom, pakiranjem, sestavljanjem, etiketiranjem ter čiščenjem in urejanjem okolice.
Pred časom sem se spustil tudi v politiko, vendar sem dokaj hitro ugotovil, kako zahrbtno je življenje na politični sceni. Sem pa v politiki dobil prav pošteno življenjsko lekcijo, predvsem glede tega, česar v življenju ne želim.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ