Na štiri oči z Romano Leben

Na štiri oči z Romano Leben
29.03.2019 AVTOR: K.R.

Romana je rekreativna športnica, ki želi iz vsakdana potegniti najboljše. Svoj prosti čas rada nameni družini in teku. Uživa po teku v gozdnih poteh.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?

Sem na prvem mestu žena in mati, v prostem času pa rekreativna športnica. Sem poročena in imam dve hčeri stari 22 in 14 let. Družina je zelo razumevajoča in me podpira pri mojih vsakodnevnih aktivnostih, za kar sem jim iz srca hvaležna. Zaposlena sem v računovodstvu in verjetno tudi zaradi precejšnje stacionarnosti v službi, komaj čakam popoldneve, katere v 90% porabim za športne užitke.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem članica Društva Vitezi dobrega teka iz Bleda, organizatorja vsem poznane tekaške prireditve Nočna 10ka. Sem tudi članica tekaške skupine Ljubljanski tekači.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Trenutno se zelo dobro počutim v tekaških copatih znamke Scott Palani T2 za cestne teke. Za trail tek uporabljam Saucony Peregrine 8 in La Sportiva Akyra.

Uporabljaš tekaško uro?

Že od samega začetka uporabljam tekaško uro Polar M400, na kateri spremljam vse svoje športne aktivnosti. Mi je nekakšna motivacija za osebne dosežke.

Tvoj obred pred tekom?

Pred tekom nimam nekih posebnih obredov. Pazim, da ne jem prepozno, vsaj 3-4 ure pred tekom. Na tek se odpravim ponavadi takoj po službi, iz 'casual' oblačil direktno v športna oblačila. Vzamem si urico dve za sprostitev v naravi. Pred tekom si že doma vzamem 5-10 min za raztezne vaje, predvsem da se izognem nepotrebnim poškodbam. Pred tekmo se trudim postopati enako, čeprav ponavadi vseeno nekaj tekmovalne treme je prisotne, kar vpliva predvsem na želodec in prebavo. Zato si pripravim lahek majhen obrok in kavo, ker se že toliko poznam in vem, da mi to zadostuje pred tekmo in da bolje funkcioniram z dokaj praznim želodcem. Mogoče še kakšna energijska ploščica in predvsem tekočina, običajno je to samo voda.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Kot rekreativna športnica nimam neki tekaških dosežkov. Gre bolj za osebne dosežke in osebne zmage, ki mi pomenijo ogromno.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

S tekom sem se začela ukvarjati dokaj pozno. Tečem šele 5 let. Začela pa sem predvsem zaradi želje po opustitvi kajenja. 1.3.2014, spominjam se, da je bila to pustna sobota, sem se odločila, da eno zasvojenost zamenjam z drugo. Obula sem superge in šla teči. Začetek je bil težak, predvsem zaradi težav z dihanjem, sopla sem kot lokomotiva, ampak vztrajala sem in danes sem ponosna nase, da mi je uspelo.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Najbolj všeč mi je, da ga lahko izvajam kadarkoli, kjerkoli, na domačem terenu, na dopustu, sama ali s prijatelji. Sprosti me na polno, sprazni mi glavo, zbistri misli in v njem izredno uživam. Običajno tečem s slušalkami, saj me glasba še dodatno relaksira.

Kaj ti je tek dal?

Nikoli v življenju si nisem mislila, da mi bo tek toliko dal. V bistvu se odkar tečem, veliko bolje poznam, odprl mi je oči in mi ustvaril drugačen pogled na svet okrog sebe. S pomočjo teka sem se notranje umirila, spoznala, katere stvari v življenju so mi pomembne in katerih se moram znebiti iz svojega majhnega kovčka sreče, jih pustiti za seboj in veliko lahkotnejša oditi naprej.

Kako potekajo tvoji treningi (kje in kolikokrat)?

Trening teka izvajam 3x-4x na teden. Običajno kombiniram ravninski tek in trail tek. Ti so mi še posebno ljubi, ker veliko bolj kot na cesti uživam v teku po gozdnih poteh in bližnjih gričih. Tečem vse leto, brez tekaškega počitka in v vseh vremenskih pogojih. V primeru resnično slabega vremena si naredim domači fitnes in si dam duška z vajami za moč, utežmi, kolebnico in trakovi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Vsak tek zase je svojevrsten in ga nikoli ne pozabiš. Moj prvi uradni tek je bila 10-kilometrska dolžina na DM teku. Ne bom pozabila prve Nočne 10ke, ki je domača tekma društva in še vedno najljubša. Lepe spomine imam na Ljubljanski maraton, kjer sem prvič pretekla polmaraton, polmaraton v Palmanovi, potem maraton v Pragi, kjer sem tekla štafetni maraton 2x 21km. Nekaj posebnega sta bila tudi Trail maraton Pohorje in Soča Outdoor. Vsak tek zase je pustil pečat in lepe spomine. Pred kratkim pa sem prvič pretekla maratonsko dolžino na Ruthinem teku na Bledu,ki mi je bila že dolgo časa “trn v peti”.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Poleg teka in trail teka, se že 8 let ukvarjam z zumbo, zelo rada kolesarim, igram tenis, v zadnjih dveh letih pa me je strastno zagrabilo naskakovanje, zaenkrat še bolj ali manj slovenskih dvatisočakov, vendar apetiti v tej smeri gredo še višje.

Kako skrbiš za prehrano?

Pred 14. leti sem se odločila za korenito spremembo svoje prehrane, pobližje sem si ogledala prehrano po Montignacu, za katero sem ugotovila, da mi ustreza in ki jo bolj ali manj prakticiram še danes. Izogibam se sladkorja, prigrizkov, izdelkov iz bele moke, kruha in podobnih stvari. Jem vse, nisem izbirčna v glavnem pa meso, zelenjavo in sadje v normalnih količinah. Lahko rečem, da na ta način lahko vzdržujem konstantno težo.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Nimam nekih velikih načrtov, udeležila se bom nekaj tekaških in trail tekem na leto, poskušala bom izboljšati kakšen svoj osebni rezultat. Predvsem pa uživati v športu in čim več družiti s prijatelji.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Če že, potem preberem kakšno napeto kriminalno zgodbo, nazadnje PARFUM Patricka Suskinda.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Kar se tiče poklicne poti sem začela v gradbeništvu, tam preživela 24 let, od tam pa v računovodstvo trgovinsko gostinske in proizvodnje dejavnosti, kje sem še danes. Tako dopoldneve namenim službi, ostalo polovico pa športu in seveda družinskim obveznostim. 2 dni v tednu imam obvezno zumbo, 3 dni tek, ostale dni športne aktivnosti prilagajam trenutnemu počutju.
Lahko rečem, da se v svoji koži dobro počutim, skrbim da mi je lepo in da tudi drugim polepšam vsakdan ter da iz vsakdana potegnem čim več, kar mi ponuja.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ