Na štiri oči z Vesno Ovnik-Malačič

Na štiri oči z Vesno Ovnik-Malačič
20.04.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Vesna je po poklicu ekonomistka, sicer pa mama dveh odraslih deklet in navdušena tekačica.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica tekaškega društva Ekipca v Kopru, zadnjih šest mesecev pa se pod okriljem trenerjev ŠD 3športa pripravljam na svoj prvi triatlon.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Moji najljubši copati so zadnjih pet let znamke Brooks. Trenutno tečem z modelom Ravenna (obvezno-roza) - šala. :)

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam tekaško uro znamke Sigma, ki pa mi služi bolj zaradi pregleda nad pretečenimi kilometri kot zaradi hitrosti teka.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom nimam posebnega obreda, pazim le, da takrat ne spustim zajtrka in ne pozabim na očala in kapo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: Ne spadam med tiste ta hitre tekače, moj najbojši rezultat na 21 km =1.48 in sicer na ½ maratonu v Trstu. Na 10km pa mi zelo ustreza tek v Tolminu: Soča Outdoor festivalu , kjer sem v svoji kategoriji stala že na vseh treh stopničkah.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začela ukvarjati v osnovni šoli, to so bili takrat krajši teki – krosi. Kasneje sem se posvetila rokometu in se ponovno vrnila k teku šele po rojstvu mojih deklic.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Pri teku mi je najbolj všeč, da je to šport, ki ga lahko izvajaš prav v vseh letnih časih, v vseh vremenskih razmerah, ob vsaki uri, ko pač imaš čas in voljo.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal oz. mi daje pozitivno energijo, spodbuja vztrajnost, predvsem pa sem prav zaradi teka spoznala mnogo novih prijateljev. Tekaške prireditve so zame energetska bomba, ki me napolnijo z energijo tudi za teden, dva.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi potekajo v tekaški skupini Ekipca, ki jo trenutno zanemarjam zaradi mojega novega izziva - priprave na triatlon. Z Ekipco potekajo vodeni treningi 2 x tedensko, kjer trije trenerji vseskozi skrbijo, da so treningi raznoliki. Ko pa se pripravljam na kakšen maraton ob vikendih odtečem daljši tek.
Za tek ne potrebujem prav nobene motivacije, saj mi ta predstavlja neizmeren užitek, to je čas samo zame, čas za čiščenje glave, čas v katerem ni problemov. Skratka, zelo koristno izkoriščen čas.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Tečem tako v družbi kot sama. Morda imam raje tek v družbi, predvsem imam tu v mislih daljše teke, saj takrat tako več stisnem iz sebe.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Ne bom pozabila Ljubljanskega maratona mislim, da je bilo pred 5 leti, ko smo tekli v snegu, to je bila nepozabna izkušnja in spet dokaz, da je vsako vreme primerno za tek. Prav tako ne bom pozabila lanskega deževnega maratona v Bovcu, pa morda prvega teka na Brionih, pa lanskega teka v Helsinkih in seveda vseh petih istrskih maratonov.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Moje življenje se neprestano vrti okoli športov. Pozimi tek kombiniram s fitnesom, saj mi hud mraz zaradi astme povzroča včasih težave. Vikende pa izkoristim za smučanje in tek na smučeh. Pomlad in jesen sta idealni za tenis, kolo in hribe, poletje pa vsekakor za plavanje.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Za prehrano vzorno skrbim zadnjih šest mesecev, saj imamo v okviru izziva postani triatlonka, poleg vodenih treningov predpisane tudi individualne jedilnike. In na moje veliko presenečenje sem na ta način pričela jesti tudi zelenjavo.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Moj naslednji cilj je uspešno opraviti svoj prvi triatlon. Želim pa si vsaj enkrat leto opraviti tek izven meja Slovenije.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg teka in ostalih športov je moj hobi petje, pojem v ženskem pevskem zboru Korte, nadvse rada pa obiskujem gledališča. Moja velika ljubezen so potovanja. Vsak dan dopusta in prihranjen € naša družina nameni prav potovanjem. Obvezni kos prtljaga pa so seveda teniske.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ