Na štiri oči: Barbara Rink

Na štiri oči: Barbara Rink
22.03.2019 AVTOR: K.R., Foto: Naj naj 21

Barbara Rink je športnica, ki težko miruje. Najbolj uživa na trail tekih.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Na tekih predstavljam Športno društvo Trzin, s katerim organiziramo vsakoletni Tek Petra Levca, na orientacijskih in adventure tekmah pa s ponosom nosim ime Pustolovec Rajd.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?

Za cesto uporabljam Salming distance, za trail pa mi je najljubši Salamon S Lab speed.

Uporabljaš tekaško uro?

Garmin forerunner 235.

Tvoj obred pred tekom?

Nimam posebnega obreda. Pazim le, da ne pojem preveč, največkrat banano, pred daljšim tekom ali tekmo pa še kosmiče z jogurtom. Poskrbim tudi za hidracijo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Ne tečem zaradi dosežkov. Tekom let se je sicer nabralo kar nekaj stopničk, na manjših lokalnih tekih. Seveda je super občutek, ko si na stopničkah, ampak polnjenje baterij je zame prvi razlog, da tečem. Najbolj uživam na trailih do nekje 30 km. Na cesti daljše razdalje kot znaša pot okoli žice v Ljubljani nisem pretekla. Je pa za mano že kar lepo število polmaratonov (cestnih in trail).

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

Ko sem bila otrok, sem tek sovražila, čeprav sem trenirala orodno gimnastiko. Ko sem prišla študirati v Ljubljano, sem kmalu ugotovila, da se bo treba spraviti nazaj v formo. Tako sem počasi začela s tekom. Zelo dobro se spominjam svojega prvega kilometra in bolečih meč naslednji dan, čeprav je od tega že 18 let.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Da med tekom zaživim v svojem svetu, glava se prečisti, baterije se napolnijo.

Kaj ti je tek dal?

Svobodo, sama določim kdaj, kam in koliko daleč bom tekla. Veliko lepih razgledov in gozdnih potk, spoznala sem veliko krasnih ljudi.

Kako potekajo tvoji treningi (kje in kolikokrat)?

Enkrat tedensko se dobimo s ŠD Trzin na stadionu. Kolikokrat v tednu potem še tečem, pa je odvisno od prostega časa. Sem v prvi vrsti mama 8-letni hčeri. Včasih mi uspe teči 5-krat na teden, včasih tečem le 3-krat. Poskušam pa tudi redno delati vaje za stabilizatorje.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Ne bom pozabila polmaratona v Munchnu, kjer je bil cilj na olimpijskem stadionu ter celotnega vzdušja na trasi. Pa prvega teka trojk, ko je bilo preteči 12,5 km z malo vzpona kar izziv. Preveč lepih spominov je, da bi vse naštela. Slabih izkušenj zaenkrat še ni bilo.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Rada kolesarim, tečem na smučkah, udeležujem se adventure tekem (kombinacija orientacijskega teka, kolesarjenja in veslanja). Občasno se ukvarjam tudi s canicrossom (tek s kužkom). Včasih sem veliko igrala tenis in badminton ter vodila ure aerobike.

Kako skrbiš za prehrano?

Držim se načela vsega po malem. Najraje imam sicer riž in testenine.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Edino kar si želim je, da bo zdravje služilo še tako naprej, da ne bo poškodb in da bom lahko uživala v veliko pretečenih kilometrih. O konkretnih načrtih pa nikoli ne govorim na glas, ne vidim razloga, zakaj bi druge ljudi to zanimalo.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Od kome do maratona.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Kot sem že omenila v enem od prejšnjih vprašanj, sem v prvi vrsti mama in pa seveda žena. Rada fotografiram, potujem, hodim v hribe, se ukvarjam s svojim psom, kuham in pečem, obiskujem rock koncerte. Predvsem pa poskušam čim več uživati v naravi. Po poklicu sem ekonomist in delam kot risk manager v eni od zavarovalnic.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ