Na štiri oči: Tatjana Bolčina Kacin

Na štiri oči: Tatjana Bolčina Kacin
16.01.2020 AVTOR: K. R., foto: osebni arhiv

Tatjana je tekačica, ki se letos skupaj z možem odpravlja na maraton v Pekingu. Tek ji je dal svobodo, samozavest in energijo.

Kako bi se opisala v nekaj besedah?
Sem vesela, trmasta in vztrajna. Ko si zadam določen cilj, ga tudi izpeljem.

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Prisegam na Mizuno.

Uporabljaš tekaško uro?
Uro uporabljam in sicer Polar M430.

Tvoj obred pred tekom?
Pred treningi nimam posebnih obredov, vsaj ne med tednom, ker se mi vedno mudi. Za dolge teke med vikendi pa se dan prej skrbno pripravim. Pred maratoni je povsem drugače. Rada sem urejena, zato se barvno vedno uskladim. Ne le majica in nogavice, tudi vezalke, lak za nohte, ličila, včasih tudi barva las.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Dosežkov ne vrednotim v času, kot večina tekačev. Vesela sem, da sem med tistimi, ki jim je dano teči tudi na dolge proge, zato sem ponosna na dosežek iz leta 2013, ko sem pretekla dva maratona v enem mesecu (Berlin in Ljubljana) in na dosežek iz leta 2017, ko sem pretekla 58 km (Celje – Luče). Sicer pa sem najboljši čas na maratonu dosegla v Ljubljani leta 2013 (4:26:12).

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?

S tekom sem se začela ukvarjati leta 2007. Bilo je nujno, saj telo ni dohajalo psihičnih in fizičnih naporov v službi in pri študiju. Doživela sem izgorelost. Bila sem popoln začetnik in na začetku nisem pretekla niti 3 km v enem kosu.

Kaj je tisto, kar ti je pri teku najbolj všeč?

Pri teku mi je všeč to, da je skupinski in prav tako individualni šport. Vsak dan nisi razpoložen za druženje, zato lahko predvsem na treningih dolgega teka predelam vse izzive in zbistrim misli. Med takim tekom mi delajo možgani na polno. Ko treniram v družbi, pa s tem polnim baterije.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi je dal svobodo, samozavest in energijo. Naučila sem se to posebno tekaško energijo sprejemati in tudi deliti z drugimi tekači. Spoznala sem veliko pozitivnih ljudi, polnih življenja in energije.

Kako potekajo tvoji treningi? 

V začetku sem veliko časa posvečala načrtovanju treningov, celo trenirala sem po navodilih športnega trenerja. Sedaj predvsem poslušam sebe, vzdržujem kondicijo in vsaj enkrat tedensko naredim trening za moč. Med tednom so razdalje krajše, vikendi so namenjeni dolgim tekom. Treniram 3-4x tedensko. Trenutno sem motivatorka dvema tekačicama, ki želita v svojem teku napredovati; te treninge prilagajam svojim. Že nekaj let pa so četrtki namenjeni treningom po brezpotju. 

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila in zakaj?

Zagotovo je to prvi maraton, ki sem ga skupaj z možem pretekla v Atenah leta 2011. Zelo poseben je bil tudi tek Celje-Logarska leta 2017, ko sem tekla z meni najboljšo ekipo. Zadnji tak nepozaben pa je bil tek Od meje do meje (12.1.2020) v organizaciji Urbanih tekačev, ko sem prijatelju pomagala prvič preteči maratonsko razdaljo. Takšni dogodki mi pomenijo največ.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?

Poleg tega da tečem, tudi plešem. V Plesni zvezdi Katarine Venturini obiskujem individualne ure latinsko ameriških plesov. V tem neizmerno uživam.

Kako skrbiš za prehrano?

Prehrana je pri meni ključnega pomena. O prehranjevanju sem se in se bom zagotovo še veliko izobraževala. Zaradi prehrane imam nemalo težav, zato sem previdna tudi pritem, kaj vzamem na postajah tekaških prireditev.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za prihodnje?

Predvsem si želim čim dlje uživati v teku, s tem spodbujati sebe in motivirati druge. Letošnji tekaški cilj pa je uspešno preteči maraton v Pekingu. Tja se v maju odpravljava skupaj z možem.

Katero knjigo si nazadnje prebrala?

Strupeni starši. Odlična knjiga. Posebno/strokovno branje.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Sem magistra poslovne informatike. Moj najljubši hobi pa je pletenje. Je ni boljše terapije pred spanjem kot zvok pletilk.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ