Osnove - Revija Tekac.si št. 57

Osnove - Revija Tekac.si št. 57
26.04.2024 AVTOR: Boštjan Svete

Zadnjih nekaj zim se zatekam k določenemu tipu vadbe.

Če je bilo to pred tremi leti kolesarjenje v zaprtem prostoru na pametnem trenažerju, ko s pomočjo animacije kazalnikov vadbe na pametni aplikaciji mineva čas vadbe hitro, sem se pred dvema letoma bolj posvetil vadbi z lastno težo v domači telovadnici, no, izvajanju vadbe na blazini sredi dnevne sobe.

Minulo zimo sem več pozornosti namenil teku. Še vedno ne morem verjeti, da se je to res zgodilo. In da povem odkrito, vsi omenjeni tipi vadbe so imeli svoj rok trajanja s krajšimi in daljšimi premori. Pri nobeni vadbi se ni končalo s pretiravanjem, sem pa ohranil možnost izvajanja posamezne vadbe, ko sem in še vedno začutim željo po njej.

Letos se je začelo s preizkušanjem tekalne steze, s katero sem imel več dela pri sestavljanju, razstavljanju in dostavljanju kot z dejanskim preizkušanjem. Tekalna steza je bila nameščena na drugi lokaciji in je bila darilo prijateljici za trideseti rojstni dan z možnostjo preizkušanja trideset dni. Morebiti vam pride prav kot ideja, kako obdarovati slavljenca ali slavljenko za okroglo letnico. Ko se je obdobje tridesetih dni zaključilo, je bilo treba stezo vrniti in kljub kombiju, ki ga uporabljam tudi za osebno vožnjo, je sledil zapleten proces razstavljanja in dostave nazaj v trgovino. Tekalna steza je bila dostavljena, v meni pa je še vedno tlela želja, da bi imel tudi sam možnost dlje časa preizkušati tekalno stezo, da bi videl, ali mi takšen način vadbe ustreza. Zvezde so se postavile na pravo mesto in še isti teden sem kupil srednje dobro tekalno stezo, ki me je tudi motivirala, da sem korenito pospravil podkleteni del hiše, ki je bil do tistega trenutka natrpan s starimi omarami. Tekanje se je lahko začelo.

Kot pri mnogih novih stvareh, ki se jih lotim z navdušenjem, je sledilo obdobje desetih dni, ko sem vsak dan pretekel razdaljo petih kilometrov in se predvsem posvečal tehniki teka, tempu, hitrosti … Vse je potekalo brez težav do trenutka, ko sem dolžino potegnil na deset kilometrov in ko me je telo opomnilo, da tako ne bo šlo naprej brez bolečin. Z redno vadbo na tekalni stezi sem bil primoran prekiniti za dober mesec in se posvetiti predvsem osnovam stabilizacije in krepitvi gležnja ter kolena. Četudi sem imel občutek, da imam kolenske vezi in stopalne mišice zaradi redne hoje utrjene, me je telo opomnilo, da moram na vseh omenjenih delih telesa še veliko postoriti ter utrditi jedro, preden nadaljujem podobno reden tek.

Zdaj, po dobrih dveh mesecih, se postopno vračam na tekalno stezo ter tek zunaj. Tekalna steza mi je bolj ljuba predvsem zaradi časovne optimizacije, bolj nadzorovanega tempa in je omejena na krajše razdalje, saj je daljše razdalje bolj prijetno premagovati zunaj v naravi.

Naj vam bo moja izkušnja v spodbudo in pomoč, da so dobre osnove pomembne na vseh področjih v življenju, pri teku pa jih je z leti treba še posebej negovati ne glede na razdalje, ki jih najraje oziroma najbolj pogosto tečemo.

Kazalo

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ