Pretiravanje po počitku

Pretiravanje po počitku
16.04.2022 AVTOR: Matej Zalar
Doc. dr. Matej Drobnič še enkrat več opozarja, da se po daljšem tekaškem premoru vadbe lotimo postopoma.

uploaded
Doc. dr. Matej Drobnič, dr. med., specialist ortopedske kirurgije
Na Ortopedski kliniki UKC Ljubljan se ukvarja z zdravljenjem in rekonstrukcijskimi posegi na kolenu, gležnju in stopalu. Pri kliničnem in raziskovanem delu se je specialno usmeril v zdravljenje sklepnega hrustanca. Več kot pet let sodeluje pri zdravljenju vrhunskih športnikov v klubih in specializiranih ambulantah.

Po poletnem premoru (ta čas sem se ukvarjala z drugimi športi), sem se odpravila na 16-kilometrski tek… Na pol poti domov sem začutila močno bolečino v obeh mečih, ki se je samo stopnjevala in širila nad kolena. Kljub bolečini sem vztrajala in pritekla nazaj domov. Po enem tednu še vedno ne morem normalno hoditi po stopnicah. V čem je težava in kaj naj naredim? Bi bilo bolje, če bi se v trenutku bolečine vrnila z avtobusom?

Glorija



Odgovarja: Doc. dr. Matej Drobnič

Zelo verjetno je šlo za mišično preobremenitveno poškodbo ob teku po daljšem premoru. Prvi ukrepi so hlajenje, počitek in vaje. Temu sledijo lahke aktivnosti (hoja, kolesarjenje, plavanje). Šele ko boste povsem brez bolečin, se lahko vrnete k teku. Pričakujete lahko, da traja sanacija takšnih poškodb vsaj šest tednov. Vsekakor prihodnjič pristopite postopno.


Imate vprašanje za naše strokovnjake?
Pošljite nam elektronsko pošto na
info@tekac.si!

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ