Tek na smučeh - kako začeti?

Tek na smučeh - kako začeti?
21.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.popularmechanics.com

Tek na smučeh je izjemno priljubljen šport, ki se lahko pohvali z mnogimi pozitivnimi učinki.

Letos smo zares dolgo čakali na sneg – pa vendar smo ga dočakali. In s snegom se prične razvijati priložnost za to, da poizkusimo kak nov šport. Med izjemno priljubljenimi je zadnje čase tek na smučeh. Gre za šport, ki nam pomaga razviti tako kondicijsko pripravljenost kot tudi miščno moč. Tek na smučeh nam omogoča tudi preživljanje kvalitetnega časa na svežem zraku, kar je dan danes zelo dragoceno. Navadno za zimske športe potrebujemo več časa, za smučanje celo ves dan. Tek na smučeh pa je idealna rešitev za vse, ki imate le kakšno urico časa med tednom, ob koncu tedna pa se lahko odpravite na katero od bolj oddaljenih prog – Slovenija jih ponuja kar nekaj.

Kako začeti?

Začnemo lahko kar s hojo na smučeh. Oprema je cenovno relativno dostopna in jo lahko nabavimo v različnih športnih trgovinah, obsega pa tekaške smuči, palice ter tekaške čevlje, oblečemo pa lahko tudi tekaško zimsko opremo.

Katere tehnike teka na smučeh poznamo?

Ločimo med dvema različnima tehnikama teka na smučeh. Eno imenujemo klasična, drugo pa drsalna ali ”skate” tehnika. Pri klasični tehniki za tek uporabljamo vdrti smučini na tekaški progi. Smučki drsita po tekaški progi v smeri teka. Pri klasičnem teku uporabljamo osnovni, diagonalni korak. To pomeni, da sočasno potujeta naprej desna roka in leva noga – tako kot pri hoji. Po številu korakov v enem ciklusu delimo dvo-, tri- in štiritaktne diagonalne korake.

Za drsalno tehniko potrebujemo nekoliko krajše smuči kot za drsalno tehniko. Drsalna tehnika se izvaja na široki progi poleg vdrtih smučin. Pravzaprav jo lahko izvajamo na vseh zratrakiranih ali pomrznjenih površinah. Prestopanje oz. odrivanje z noge na nogo zarisuje v snegu črke v, roki pa pomagata z močnimi odrivi s palicami. Ta tehnika je hitrejša od klasične.

Potrebna oprema

Smuči: Pred izbiro smuči se je potrebno odločiti, s katero tehniko teka bomo tekli. Smuči za klasično tehniko so daljše, od 20 do 25 cm daljše od višine tekača. Paziti pa je potrebno tudi na pravilno trdoto in elastičnost smuči, na kar ima velik vpliv teža tekača. Smuči za drsalno tehniko ali prosti slog so krajše kot za klasično tehniko, in sicer okoli 10 cm daljše od višine tekača. Poleg tega morajo biti tudi nekoliko trše, kot tiste, za klasično tehniko.

Vezi: Vezi za tekaške smuči se glede na tehniko ne razlikujejo bistveno.

Palice: Tudi izbira palic je izjemno pomembna. Vse se začne pri njihovi dolžini, pomemben pa je tudi material, iz katerega so izdelane. Palice pri klasični tehniki so krajše, in sicer naj segajo do višine ramen (ali po izračunani formuli: telesna višina x 0,85). Palice pri drsalni tehniki pa naj bodo malo daljše, in sicer njihova dolžina naj bo izračunana po formuli: telesna višina x 0,90 (oz. do brade).

Čevlji: Tudi čevlje za tek na smučeh izberemo glede na tehniko teka. Pri klasični tehniki so čevlji nižji, pri drsalni tehniki pa so višji.

Značke: Trening
Ključne besede:
tek na smučeh
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ