Tekaških pet minut - Revija Tekac.si št. 49

Tekaških pet minut - Revija Tekac.si št. 49
07.10.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Tit Košir

Sredi marca, ko je bila razglašena pandemija koronavirusa Covid-19, se nam je vsem spremenila dnevna rutina.

Ko zdaj razmišljam za nazaj, so bili največje spremembe tako na hitro deležni osnovnošolci, skupaj z njimi pa tudi starši, ko smo z njimi postali del šolanja na domu. Sprva je bila potrebna tehnična opremljenost, na hitro pa se je bilo treba privaditi šolskemu sistemu, ki ga je vsaka šola uvajala po lastni iznajdljivosti, saj enotne usmeritve na nivoju države ni bilo zaznati. Zdaj je jasno, da naše šolstvo ni prilagojeno šolanju v 21. stoletju, okoli tega ni nič kritičnega, bo pa kritično, če vse skupaj ne bo pripeljalo do sprememb v prihodnje.

Uredniško delo omogoča, da imam lahko delovno mesto praktično povsod in pretežni del naredim v domači pisarni, kjer pa sta imela v času pandemije šolski mesti tretješolka Eva in devetošolec Rok. Nekoliko se jima je spremenila dnevna rutina dela, ker sta imela prihranjeno zgodnje vstajanje, saj se jima je pouk šolanja na domu začel ob deveti uri. V uvajalnem tednu smo se skupaj privajali na novo delovno klimo, kot bi imel v pisarni nova sodelavca na preizkušnji. Organizaciji map za posamezen dan in predmete so sledili kratki odmori, malica, kosilo, kratki premori so bili spontani in ni bilo potrebe po kakšnem uradnem zvoncu. Za delovno in šolsko storilnost je skrbela džezovska glasbena podlaga. Delovni del dneva se je zaključil, ko so bile vse šolske naloge opravljene. Vsak dan je bila del šolanja na domu športna vzgoja, tudi ko je ni bilo na urniku. Lokacija domače pisarne nam omogoča, da je le nekaj korakov do gozda in sprehajalnih poti, ki jih izbiramo glede na razpoloženje in potrebno dolžino.

Predmet športna vzgoja je bil ravno tako pomemben kot matematika ali slovenščina. Z vsakim tednom pa je postajal bolj zabaven, še posebej, ker smo jo izvajali skupaj v naravi. Ko zdaj pomislim na izvajanje športne abecede, ki jo je prejela za nalogo Eva, se z olajšanjem spominjam, da o tem nismo naredili video zapisa, saj nas je že takrat bolel trebuh (od smeha), ko smo izvajali medvedovo hojo, striženje z nogami, žabji, zajčji poskok, položaj kobre ... Zasnova vsega je vadba, ki jo sestavlja 25 vaj, kar simbolizirala abecedo. Bilo je noro zabavno in zato te vaje iskreno priporočam. Nekoliko bolj resen izziv in moč tekmovalnega duha so bile športne naloge, ki jih je prejemal Rok. Tek na 600 metrov in sprint na 60 metrov sta razdalji, za kateri je bila potrebna različna priprava, predvsem pa dobro ogrevanje. Če Eva nima težav s tekmovalnostjo, jo je bilo treba Roku vzbuditi z določeno mero motivacije, saj želja, da bi prehitel očeta, če se res potrudi, ni več dovolj. V teh izjemnih razmerah se je izkazal za uspešen pristop po principu cilj opravičuje sredstva. Pri tem mi ni bilo nič prihranjeno pri močeh in tudi sam sem že nekoliko pozabil, da je treba pri teku na 60 metrov iztisniti ves pospešek za hitrost, pri teku na 600 metrov pa ni bilo nič kaj prijetno poslušati približujočega se sopihanja. Eva je v duhu tekmovalnosti vsakokrat pritekla na tretje mesto in s tem zmagovalni oder. V boju s pubertetnikom pa naj zapišem samo to, da je bil učitelj športne vzgoje zadovoljen.

Kratek oris šolanja na domu iz obdobja v času pandemije zdaj počasi bledi, ko so vse bolj prisotna vsakodnevna vprašanja in še vedno negotovost, ki visi v zraku. Dnevni urniki opravil so ponovno vse bolj natrpani, a kot razmišlja Tomaž Erjavec, eden od petih tekaških sogovornikov v reviji: “Nepredvidljivi urniki za tek niso ovira, prej ko se s tem sprijaznimo, prej si bomo namenili tekaških pet minut.”

Iz vsebine:


Fotolov: Wings for life - koncept prireditve, ki ga zasledujejo in povzemajo tudi drugi organizatorji.


Malta - Doživetje tekaške prireditve, ko so bili koledarji prireditev še polni.


Intervju: Tomaž Erjavec


Intervju: Luka Kovačič


Vadba doma


Na štiri oči: Sogovornica Špela Selan in Uroš Kralj

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ