To je razlog, zakaj ne moremo brez kave in piva

To je razlog, zakaj ne moremo brez kave in piva
31.05.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Če ne morete brez kave ali piva, morda za to lahko krivite kar gene.

Kava in pivo sta spadata med najbolj priljubljene napitke na svetu. Nova raziskava je pokazala, da imamo ta dva napitka radi zaradi občutka, ki nam povzročita, in ne zaradi okusa. Če ste kot večina tekačev, je kava vaše gorivo, pivo po teku pa vaša nagrada. Ampak ste se kdaj vprašali, zakaj imate ta dva napitka najraje? Stimulativni učinek je tisti, ki privlači; morda ne marate okusa kave, vendar vam je všeč občutek, kako se zaradi nje počutite.

Nedavna je potekala raziskava, kjer so raziskovalci našli povezavo med genetiko in psihoaktivnimi lastnostmi pijač oz. tem, kako se počutite zaradi pijače.

V raziskavi so razporedili napitke glede na trpek – grenek okus (pivo, kava, grenivka, liker in rdeče vino) in na sladke pijače (naravni sadni sokovi, sladki sokovi, sladkani sokovi). V raziskavi je sodelovalo 330.000 ljudi, ki so raziskovalcem poročali o pitju napitkov v 24-ih urah. Nato so preučili gene, da so našli povezavo med geni in grenko-sladkim okusom.

Ugotovili so, da so preference grenkih napitkov gensko povezane, ampak da to nima veze z okusom. Genetski dejavnik je ta, kako se človek odzove na kofein ali alkohol – to je tisto, zaradi česar človek pijačo dojema kot dobro, bolj kot zaradi dejanskega okusa. Pozitiven odziv na psihoaktivne snovi v grenkih pijačah (več energije) je torej tisti, zaradi katerih posegamo po teh napitkih še bolj.

Običajno se ljudje izogibajo grenkim stvarem – ko je nekaj grenko se namreč želimo temu izogniti, saj je za nas to znak, da je nevarno ali strupeno, saj so tako menili naši predniki. Ljudje, ki kavo presnovijo zelo hitro, jo bodo najverjetneje spili več, z namenom, da obdržijo stimulativen efekt.

Zanimivo je, da so ljudje, ki so bili nosilci FTO gena – gena, ki je običajno povezan z zmanjšanim tveganjem za debelostjo – imeli raje sladke pijače, kar se zdi malo kontra-indiktorno. Sladke pijače vsebujejo veliko sladkorja in kofeina in nimajo grenkega okusa kot kava, imajo pa enak psihoaktiven učinek.

Povzeto po: The Real Reason You Can’t Get Enough of Coffee and Beer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Ključne besede:
kava
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ