Trenutna pripravljenost - revija Tekac.si 48

Trenutna pripravljenost - revija Tekac.si 48
05.03.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Tit Košir

Po tako mili zimi ne moremo govoriti o kakšnem zimskem spancu, saj pravega mraza ni bilo občutiti. Zimski letni čas, ko je vse odeto v belo odejo, postaja že redek pojav.

Po letošnji zimi gre sklepati, da bomo v prihodnje deležni milih zim brez snega. Eni to sprejemajo z navdušenjem, drugi so prisiljeni v iskanje oddaljenih zimskih aranžmajev. Vsi skupaj pa imamo težavo, da ni pravega mraza, ki poskrbi, da leže k počitku narava, ravno tako pa zaustavi nas, da zmanjšamo obseg aktivnosti in privoščimo počitek tudi sebi. Da se ustavimo, zdaj poskrbi vsaj krajši dan, ki nas, hoteli ali ne, prisili, da za nekaj mesecev spremenimo prioritete pri vrsti aktivnosti. Dan se že prijetno daljša, nad temperaturami se nima smisla več zmrdovati. Tekaški copati so kar prava in vse bolj pogosta izbira.

Prijetna družba in pregrešno lepo vreme sta botrovala k temu, da moj prvi letošnji uvajalni tek ni bil dolg prijetnih sedem kilometrov. Na mojo pobudo je bilo treba še malo podaljšati, da se je ura na koncu ustavila na več kot 10 kilometrih. Rezultat je verjetno mnogim znan. Izjemno zadovoljstvo, da je steklo precej preprosto čez deset kilometrov že s prvim letošnjim tekom, kaj šele bo. Seveda je bila ta lahkomiselnost kratkega daha, bolj dolgega pa je bila potem v tednu, ki je sledil. Z mlečno kislino prepojena mišična struktura, zatrdelie mišice ter hoja bolj postrani. Tako me je odnesla že prva točka med desetimi nasveti za tek brez poškodb. Od nevarnosti 4P-jev (preveč, prehitro, prepogosto in predaleč) sem uspel odkljukati kar tri, le prepogosto ne, saj je bil to letošnji prvi tek.

Da ne boste podobno začeli leta, polnega tekaških utrinkov, je pomembno, da si zastavite cilje, ki jih dopolnjujete in prilagajate. Glede na različne razloge, zakaj tečete, je pomembno, da si cilje določite na podlagi trenutne pripravljenosti. Sam sem bil zadnja leta tekaško slabo aktiven, a vsi prijetni občutki so bili premočni, da bi se ustavil na razumni razdalji pri prvem teku po daljši tekaški odsotnosti. Moj cilj je več kot očiten, ponovno vpeljati tek med bolj redne aktivnosti, da bodo skušnjave na lepe dni ali v dobri družbi neboleče. V tokratni temi smo se dotaknili različnih ciljev glede na trenutno pripravljenost.

Za vse, ki se spogledujete z maratonskimi razdaljami, ne bodo odveč nasveti izkušenega sogovornika Romana Kejžarja. Za večino pa, sem prepričan, velja razmišljanje Nataše Gorenc, ko pravi, da ni pomembno, ali 10-kilometrsko razdaljo pretečemo v 37 ali pa 55 minutah. Bolj pomembno je, da ob tem uživamo in se sprostimo. Ravno tako ni pomembno, ali med aktivnostjo kombiniramo tek in hojo, glede na teren je hoja pogosto prav dobrodošla in sestavni del večine trail-tekov.

Tudi če sodite med tekače, ki imajo večino domačih tekaških prireditev že odkljukanih, vas bo morda zanimal pregled zabavnih tekaških prireditev. V primeru, da se odločite loviti hlebec sira, nam le sporočite svojo izkušnjo.





Kazalo



Fotolov



Zabavne tekaške prireditve





Intervju

Intervju

Ponovno od začetka

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ