V 14-ih urah je pretekel 5 najvišjih slovenskih vrhov

V 14-ih urah je pretekel 5 najvišjih slovenskih vrhov
25.08.2020 AVTOR: K. R., foto: Peter Podobnik

"To je bil dan, ko nisem tekmoval, ampak sem samo spreminjal svoje sanje v resničnost."

Glede na splošno predvidene čase bi ista pot povprečnemu planincu vzela okoli 43 ur.

Luka Kovačič, trikratni zmagovalec Planice 400, je že v intervjuju v tekoči številki revije Tekač namignil, da v avgustu načrtuje prav poseben projekt. Zdaj je jasno, kaj je imel v mislih. V manj kot enem dnevu je Luka povezal pet najvišjih slovenskih vrhov. Takole je zapisal svoje misli:

"Uspelo mi je!! Zaključil sem svoj sanjski projekt, ki je v enem dnevu povezoval 5 najvišjih slovenskih vrhov. Vedel sem, da je možno v manj kot 24 h (sicer o tem ne bi niti sanjal), ampak nisem mogla vedeti, da sem zmožen to narediti v manj kot 14-ih urah!"

Pot se je začela iz Vrat, preko Visokega Rokava (2.646), Škrlatice (2.740), ter nazaj v Vrata, nato Triglav (2.864), preko Zadnjice na Jalovec (2.645), čez Kotovo sedlo na Mangart (2.679) in do Mangartskega sedla. Vir: https://www.redbull.com/si-sl/pet-najvisjih-slovenskih-vrhov-luka-kovacic?, kjer so zapisali še zanimive podrobnosti: 

"Poleg petih vrhov sta tek zaznamovali tudi dve globoki dolini, Vrata in Trenta, povezal pa je tudi Gorenjsko in Primorsko. Skupaj je Luka na poti pridelal 6.600 višinskih metrov vzpona, kar je tako, kot bi več kot 18-krat tekel na Šmarno goro. V dolžino je zbral 55 kilometrov, od tega 43 kilometrov po gorskih poteh in skalah, 7 kilometrov po makadamih in 5 kilometrov po asfaltu. Prvi 2 uri in 40 minut je tekel po popolni temi, z naglavno lučko. Vso pot je imel ob sebi spremljevalce, ki so se menjali na posameznih etapah in skrbeli za motivacijo in tudi varnost, ko je bilo to potrebno. V prvem delu je bil to alpinist Nejc Marčič, v drugem gorski tekač Matjaž Mikloša in vsestranska športnica in Lukova punca Urška Ahac, v tretjem pa še en gorski tekač Nejc Kuhar. Slednji je tudi malo kriv, da Luka danes teče po gorah, saj ga je ravno on vpeljal v ta šport."

"To je bil dan, ko nisem tekmoval, samo spreminjal sem svoje sanje v resničnost. Bil je dolg dan, vendar sem se uspel hitro premikati in preveriti, kako poteka življenje na petih najvišjih vrhovih slovenskih Alp v manj kot 14 urah. Moram reči, da je bilo precej super in da sem se o sebi naučil marsikaj. Če sem iskren, si več ne bi mogel želeti."

Značke: Tek
Ključne besede:
Luka Kovačič
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ