V cilju slavilo skoraj 7000 tekačev in pohodnikov

V cilju slavilo skoraj 7000 tekačev in pohodnikov
19.05.2019 AVTOR: Sporočilo za javnost, foto: Radenci

39. Maraton treh src: Na 42-kilometrski progi slavila Kenijca. Slovenci z novima državnima prvakoma na 21 km: Janez Mulej in Jasmina Pitamic. Udeleženci iz 22 različnih držav.

39. Maraton treh src je v Radence prinesel sonce, veselje in številne uspehe. V maratonu sta slavila Moses Kipruto Kibire in Hellen Jepkosgei Kimutai, državna prvaka na 21 km sta postala Janez Mulej in Jasmina Pitamic, svojih osebnih zmag pa se je veselilo skoraj 7000 aktivnih udeležencev. Poleg športnih disciplin je maraton obiskovalce pritegnil tudi z zanimivim spremljevalnim programom in svežo novostjo - tekom s kužki, ki so jo udeleženci sprejeli z odprtimi rokami.

Nova državna prvaka na 21 km sta Janez Mulej in Jasmina Pitamic, zmagovalca v kraljevi disciplini Kenijca

Na 42-kilometrski progi v Radencih je v moški konkurenci slavil Moses Kipruto Kibire, ki si je s časom 02:19:12 zagotovil zmago, Hellen Jepkosgei Kimutai pa je pripadla najvišja lovorika v ženski konkurenci. Najhitrejši Slovenec na 42 km, Martin Ocepek, se je uvrstil na 4. mesto, med Slovenkami pa je zmago na najdaljši trasi slavila Katja Kegl Vencelj, ki je v cilj pritekla 4. Letos je bil tek na 21 km tudi trasa državnega prvenstva, kjer je na najvišje stopničke stopil Janez Mulej in s tem postal državni prvak, med ženskami pa je najvišjo lovoriko osvojila Jasmina Pitamic.

“Ponosni smo, kako se je naš dogodek v vseh 39. letih razvil in da se ob tako veliki izbiri kakovostnih tekaških prireditev ljudje vračajo v Radence. Še več - na letošnjo tekaško preizkušnjo so se pripeljali obiskovalci iz 22 držav. Pa naj še kdo z drugega konca Slovenije reče, da so Radenci daleč,” z nasmehom pove Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 39. Maratona treh src.

Skoraj 7000 aktivnih udeležencev združenih v srčnem vzdušju

Tekmovalci so ponovno dokazali, da tek povezuje in združuje ljudi vseh narodov in generacije. V sedmih že tradicionalnih disciplinah in v letošnji novosti - Teku s kužki, se je skupno preizkusilo skoraj 7.000 udeležencev: 3100 tekačev, več kot 2000 pohodnikov, 1.150 otrok in 121 udeležencev nordijske hoje. Organizatorji so zadovoljni tudi z udeležbo v letošnji novi disciplini, ki je štela 53 tekačev s svojimi ljubljenčki, ki jih je bilo kar 55.


Kot zanimivost - povprečna starost tekačev je znašala skoraj toliko kot tradicija maratona - 38 let, teka pa se je udeležila zvesta in najstarejša udeleženka teka, 85-letna Kazimira Lužnik, ki je uspešno premagala 21 km razdaljo. Najzahtevnejše, 42-kilometrske preizkušnje, se je kot najstarejši udeležil 76-letni Vladimir Savić iz Postojne, bučen aplavz pa je požel tudi 19-letni domačin, Maj Zemljič, ki se je družbi prekaljenih tekačev na progi maratona pridružil kot najmlajši.

»Z letošnjo prireditvijo smo več kot zadovoljni. Poleg dobre udeležbe nas je razveselil tudi odziv na novosti, ki smo jih predstavili v letošnjem letu. Tekači s kužki so poskrbeli za še boljše vzdušje in mislim, da smo vsi skupaj ustvarili resnično odlično energijo. Velika zahvala za to gre tudi sponzorjem in več kot 1.000 prostovoljcem, večinoma iz lokalne skupnosti, brez katerih dogodka ne bi mogli izpeljati,« pravi Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.



»Teči v Radencih je nekaj posebnega. Saj so tudi drugi maratoni sijajni, a ta je nekaj posebnega, in vsem, ki prispevajo k temu vzdušju, iskrene čestitke v imenu tekačev
,« je ob prihodu v ciljno areno povedal predsednik države Borut Pahor, ki se redno udeležuje Maratona treh src.»Prihodnje leto bom rade volje prevzel častno pokroviteljstvo. To bo praznik rekreativnega teka v Sloveniji. Ne pozabimo – Maraton v Radencih je oral ledino,« je še dodal Pahor.

Množico navdušil glasbeni program, kulinarika in dobrodelnost

Pestro spremljevalno dogajanje se je pričelo že na predvečer tekaškega dogodka, ko se je na Testeninki zbralo okrog 500udeležencev maratona, ki jih je nagovorila in motivirala tekaška navdušenka ter aktualna rekorderka Slovenske planinske poti, Katja Kegl Vencelj. Po sobotnih športnih dogodkih so udeleženci maratona in njihovi navijači nadaljevali zabavo ob tempu, ki ga je diktirala energična glasbenica Alya.



Maraton je sporočilo pozitivnega odnosa do zdravega in aktivnega življenjskega sloga podprl tudi z družbeno odgovorno noto. Letošnja prireditev, ki je v ciljni areni prvič pozdravila tekače v spremstvu njihovih kužkov, je namreč osvetlila problematiko vzrejanja psov za tekmovalne namene in širila zavest o humanem ravnanju s psi. Pri tem so organizatorji združili moči z društvom Hrtji svet, ki so na dogodku osveščali in svetovali ljubiteljem psov, kot tudi tistim, ki se za družbo pasjih prijateljev šele odločajo.



Na 42-kilometrski progi v Radencih je v moški konkurenci slavil Moses Kipruto Kibire, ki si je s časom 02:19:12 zagotovil zmago


Hellen Jepkosgei Kimutai je pripadla najvišja lovorika v ženski konkurenci v maratonu.

Značke: Tek
Ključne besede:
MARATON RADENCI
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ