Začetek - Revija Tekac.si št. 54

Začetek - Revija Tekac.si št. 54
11.10.2022 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Tit Košir

Smo v delu leta, ko smo si tekači zastavili letni cilj, saj večinoma čez zimo ne nabiramo dovolj kilometrov, da bi ga lahko načrtovali že spomladi.

Jesen in zimo izkoristimo, da vključimo med dejavnosti tudi bolj regeneracijske aktivnosti, da se telo tudi primerno spočije.

V življenju nam kdaj pride tudi kaj na pot in se vse ne izide tako, kot smo načrtovali. To se je letos pripetilo meni in po spletu srečnih okoliščin sem začel po treh mesecih počasi s sprehodi, ki so vse bolj redni, vedno daljši, bolj strmi in počasi so ravninski odseki primerni tudi za tek.

Redno in pogosto pišemo in opominjamo, da je čvrsto jedro osnova za dolgo in zadovoljno ukvarjanje s športom nasploh. V tem duhu sem leto tudi začel in bil z vajami deske, zgibi in drugimi vajami za jedro več kot zadovoljen. Zdaj, po treh mesecih prisilnega mirovanja, pa je ponovno trenutek resnice. Sprva sem bil izjemno zadovoljen, ker je tehtnica pokazala ciljno težo, ki sem si jo zadal na začetku leta, a to se je zgodilo na račun mišične mase. Občutno oslabljeno jedro je na vrsti, da ga okrepim v naslednjih mesecih.

Kot nalašč smo tokrat v revijo uvrstili tudi celoten vsebinski sklop, ki je pomemben pri krepitvi jedra ter drugih mišičnih skupin, pomembnih za tek. Vzdrževanje ravnotežja je tesno povezano s koordinacijo delovanja mišičnega sistema in eksplozivno močjo. Dobro ravnotežje v tekaškem koraku je še posebej pomembno pri teku v naravi, torej na neravnih površinah, kjer stopamo v blato, na grušč ali korenine.

Ne bodite med tekači, ki zanemarjajo spremljevalno vadbo za izboljšanje moči! Večino vaj lahko opravite doma, kjer pa je pogosto težava motivacija za redno vadbo in bo morebiti bolje, da se udeležite funkcionalne vadbe pod nadzorom strokovnjakov. Če se boste lotili vadbe moči, ravnotežja in stabilizacije kar doma, potrebujete le nekaj dodatnih rekvizitov, pri tem ne pozabite, da je previdnost mati modrosti, zato se vaj lotite postopoma.

Z redno vadbo gre z roko v roki tudi prehrana in s tem ne mislim, da je nujno treba vse skupaj povezovati s katero od diet. Preverjeno, sicer prisilno, sem v teh zadnjih treh mesecih spoznal, da je koristno za telo, da ga ne obremenjujemo s težko hrano, da imam obroke ob istem času ter da s prehranjevanjem zaključim do dvajsete ure zvečer. Pogosto je to res lažje reči kot narediti, morebiti pa vam bo v spodbudo ena od dveh knjig, ki ju predstavljamo na koncu revije.

V obdobju, ko so temperature ponovno bolj prijetne za tek, vam želim, da vam bo uspelo doseči zastavljene cilje ter da boste namenili ustrezno pozornost vadbi za krepitev jedra pri načrtovanju novih začetkov, da boste spomladi, ko se vrnemo z novimi prijetnimi sogovorniki, pripravljeni za nove preizkušnje. Do takrat nas večkrat obiščite na spletni strani, kjer bo letos še kar nekaj objav ugodnosti za naročnike na revijo Tekač.

KAZALO

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija Tekac
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ