Zakaj hitro dobite modrice?

Zakaj hitro dobite modrice?
19.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste tudi vi med tistimi, ki hitro dobijo modrice? Preverite zakaj se vam to dogaja.

Jemljete določene prehranske dodatke
Določeni prehranski dodatki povečajo možnosti za modrice. To so česen, ingver, ginko, ginseng, omega-3 maščobne kisline in vitamin E. Zato se je pred uživanjem prehranskih dodatkov vedno dobro posvetovati z zdravnikom.

Ste ženska
Ženske dobijo modrice veliko hitreje kot moški, to pa zato, ker je ženska koža bolj nežna in ne vsebuje toliko kolagena, ki sicer bolj močno drži krvne žilice in kožo ščiti pred poškodbami. Obenem pa je za modrice kriv tudi hormon estrogen, ki ga imajo prav ženske največ. Študije so pokazale, da ta preprečuje, da bi krvne žile ustvarile zidove, prav tako pa jih tudi odpira. Kar pomeni, da ko že pride do udarca, se iz žile izlije več krvi še preden se naredi strdek.

Starejši ste
Z leti se koža tanjša, krvne žile pa postanejo bolj krhke, zato postanete tudi bolj nagnjeni k dobivanju modric. S tem, ko se koža tanjša, izgubljate tudo maščobo in kolagen, ki sta prej ščitila krvne žile. Slednje pa tudi izgubijo elastičnost, zaradi česar so bolj nagnjene k pokanju.

Jemljete zdravila, ki redčijo kri
Če jemljete zdravila, ki redčijo kri, potem so ta kriva za modrice na vašem telesu. Sicer pa so poleg teh za modrice lahko kriva tudi nekatera protibolečinska zdravila, kot sta ibuprofen in aspirin.

Imate bolezen krvi
Hemofilija in von Willebrandtova bolezen sta bolezni krvi, zaradi katerih imate lahko modrice po elesu. Pri prvi bolezni namreč kri ne more ustvarjati strdkov, zato je prizadeti v nevarnosti, da izkrvavi tudi že zaradi majhne ureznine. Pri drugi bolezni pa gre za milejšo obliko težav z ustvarjanjem strdkov, pri kateri je pri raznih poškodbah povečano krvavenje, ki ga je tudi težje ustaviti.

Jemljete antidepresive
Določena zdravila za depresijo lahko zmanjšajo možnost ustvarjanja strdkov, kar pa tudi pomeni, da imate več možnosti za to, da se na vašem telesu pojavljajo modrice.

Primanjkuje vam določenih vitaminov
Neustrezno prehranjevanje lahko vodi v pomanjkanje vitaminov, kar lahko povzroči številne zdravstvene težave. Če vam, na primer primanjkuje vitamina C in K se lahko zgodi, da boste na telesu zaznali več modric, kot bi jih sicer.

Povzeto po: 7 Reasons You Bruise So Easily, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ