28. Ultramaraton Celje - Logarska dolina

28. Ultramaraton Celje - Logarska dolina
05.09.2012 AVTOR: Uroš Buh
V soboto so se maratonski tekači in pohodniki že 28. podali iz Celja proti Logarski dolini.

Morda še ena zanimivost, ki govori v prid vedno bolj popularnim ultra disciplinam, ki so – vsaj izgleda tako – Slovencem dodobra zlezle pod kožo ‘tako domačega martra’: Lani je za uvrstitev v prvo dvajseterico zadoščal čas okoli 7 ur. No, letos se je tekmovalec s časom 7:03:06 uvrstil kar dvajset mest nižje, na 41. mesto. 

Tradicionalni ultramaraton Celje – Logarska dolina že skoraj tri desetletja velja za največji tovrstni tekaški dogodek pri nas, iz leta v leto pa pridobiva na veljavi znotraj mednarodne ultramaratonske scene in se uvršča tudi v evropski pokal ter pokal Alpe Adria. Tuji udeleženci že dolgo niso nobena izjema in nemalokrat sežejo po najvišjih mestih. Tudi letos je bilo tako, saj sta prvi mesti tako v ženski kot moški konkurenci odnesla tekača iz Avstrije in Nemčije.

Tokratno sobotno jutro je Celje obleklo z nekoliko mračnjaškim pridihom, saj so bile ceste razmočene, nebo zabasano, nič kaj optimistične pa niso bile niti vremenske napovedi za nadaljevanje dne. A, ko je ob 6.uri počila startna pištola na Trgu celjskih knezov, je bilo vse to v hipu nepomembno in 206 prijavljenih tekačev in nekaj pohodnikov je krenilo na 75 km dolgo pot proti eni najlepših dolin pri nas. Medtem ko se je v ospredju hitro pokazalo, kdo sodi med glavne favorite, se je v ozadju dolga kolona udeležencev počasi vila iz Celja po nabrežnih poteh Savinje proti severozahodu.

Kljub dežju in nekoliko hladnejšemu vremenu pa so bile razmere za tek pravzaprav skoraj idealne in to se je izkazalo tudi v cilju, kjer smo bili lahko znova priča nekaj izjemnim rezultatom. Najhitrejši, 37–letni policist iz Nurnberga Carsten Stegner, je v cilj pritekel že po petih urah in petnajstih minutah, kar je najhitrejši čas v zadnjih nekaj letih. Na drugem mestu je slovensko čast ubranil triatlonec in ultramaratonec Lojze Primožič, katerega štoparica se je na koncu ustavila pri 5:36:17, tretji pa je bil Zvonko Blatnik iz Ljubljane. V ženski konkurenci je zmago odnesla avstrijska tekačica Karin Russ, ki je dosegla čas 6:16:51, pred drugouvrščeno Natašo Robnik pa je imela skoraj štirideset minut naskoka. Tretje mesto je osvojila Katja Bric(7:08:48), v cilj najdaljše 75km preizkušnje pa je prišlo 23 tekmovalk.

Za konec morda še ena zanimivost, ki govori v prid vedno bolj popularnim ultra disciplinam, ki so – vsaj izgleda tako – Slovencem dodobra zlezle pod kožo ‘tako domačega martra’: Lani je za uvrstitev v prvo dvajseterico zadoščal čas okoli 7 ur. No, letos se je tekmovalec s časom 7:03:06 uvrstil kar dvajset mest nižje, na 41. mesto. 

Več rezultatov in fotografij na tej povezavi

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ