Se hitro utrudite med hojo po stopnicah? Niste sami!

Se hitro utrudite med hojo po stopnicah? Niste sami!
31.07.2018 AVTOR: Tina Ambrožič

Trenirate, a se vsakič, ko se vzpenjate po stopnicah počutite, da ste čisto brez sape in v slabi formi? Niste sami.

Kaj se dogaja?
Vsake mišice v telesu imajo svoja mišična vlakna med katerimi prevladujeta dve - počasi in hitro trzajoča. Prva so visoko odporna na utrujenost in pomagajo vdrževati aktivnost, kot je, na primer tek na dolge proge na daljše obdobje. Druge pa so aktivne takrat, ko delate nekaj, kar zahteva hitre, močne gibe, kot so sprinti ali skoki. A ta vlakna se utrudijo veliko hitreje kot prva.
Pri hoji po stopnicah so najbolj aktivna hitra vlakna, saj se mora telo privzdigovati navzgor za kar potrebujete več moči. Zato, da lahko začnete ob tem tudi težko dihati, pa nikakor ne kaže na to, da niste fit. Če trenirate vzdržljivostne športe, ste bolj občutljivi na ogljikov dioksid in vodik, ki nastajata med anaerobnim metabolizmom ter se bolj nalagata, ko ste v gibanju. Zato pa ste tudi hitreje utrujeni. Če se ob tem tudi potite, pa je to le zato, ker se ljudje v formi običajno začnejo potiti prej in dlje kot tisti, ki ne vadijo redno. Zakaj je temu tako? Preprosto zato, ker se telo na tak način učinkovito ohlaja.

Upirate se gravitaciji
Pri teku povečini tečete naravnost, pri vzpenjanju po stopnicah pa morate hoditi navzgor. Torej se morate privzdigovati skupaj s celotno težo, da bi vam uspelo kam priti. Dodatno pa zadevo oteži še to, da se pri hoji po stopnicah aktivira več mišic, saj morate kolena privzdigovati razmeroma visoko.

Niste ogreti
Pred tekom se običajno ogrejte ter tako pripravite mišice na aktivnost. Tako vanje pride kisik, ki poveča njihovo fleksibilnost, moč in učinkovitost. No, pred povzpenjanjem po stopnicah ogrevanja ne izvajate, vaše mišice zato na aktivnost niso pripravljene, kar pomeni, da je vzpon po njih toliko težji.

Uporabljate mišice, ki jih sicer ne
Če ste vajeni teči na dolge razdalje, povečini uporabljate primarne mišične skupine, kot so kvadricepsi, stegenske mišice in mečne mišice, ki vas potiskajo naprej. Na stopnicah pa je zgodba nekoliko drugačna. V gibanje se vključijo tudi zadnjične mišice, ki niso tako trenirate kot druge, kar situacijo nekoliko oteži. Kar je tudi primer specifike treninga, kar pomeni, da se vaše telo prilagodi na tip in intenziteto treninga, ki ga običajno opravljate.

Povzeto po: Why You Get Shortness of Breath When Climbing Stairs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ