7 razlogov, zakaj je tek na smučeh dober trening za tekače

7 razlogov, zakaj je tek na smučeh dober trening za tekače
31.01.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Tek na smučeh je šport, ki lahko tekačem poživi treninge, polepša zimske dneve in veliko pripomore k boljši fizični pripravljenosti.

Verjamemo, da se večina od tekačev teka nikoli ne naveliča. A če potrebujete malo spremembe, je tek na smučeh dobra ideja. Ob pravi zimski idili je tek na smučeh namreč lahko dobrodošla popestritev.

Prednost teka na smučeh je, da so sile udarjanja ob površino manjše kot pri običajnem teku, kar je dobra novica za sklepe. Tek na smučeh je izjemno dober trening, saj se s takim treningom pridobi tako na boljši fizični vzdržljivosti kot na mišični moči. Trening v nižjih temperaturah pomeni tudi boljši trening.

1. Dobrodošla sprememba
Tek na smučeh omogoči ‘mentalni reset’ in pobeg v naravo. Tek na smučeh je aktivnost, ki se je lahko udeleži cela družina ali skupina prijateljev, zato izboljšuje tudi socialne veščine.

2. Aktivacija vseh mišic
Tek na smučeh združuje vadbo spodnjega in zgornjega dela telesa. Aktivirane so vse mišice v telesu, saj so zelo aktivno vključene v gibanje, ravnotežje in usklajevanje celotnega telesa.

3. Poraba kalorij
Tek na smučeh spada med športe, kjer se porabi največ kalorij v zelo hitrem času.

4. Izboljšava kardiovaskularnih zmožnosti
Raziskave kažejo, da imajo med vsemi športniki prav tekači na smučeh največji VO2 max (maksimalna aerobna kapaciteta), kar pomeni tudi boljšo vzdržljivost srca in ožilja. Tek na smučeh je odlična aerobna vadba, in ker nobena mišična skupina ni preobremenjena, lahko aktivnost traja več ur. Ohranjanje zvišanega srčnega utripa med vadbo lahko okrepi vaše srce.

5. Stabilizacija
Tek na smučeh je vadba, s katero veliko pridobite za izboljšanje ravnotežja telesa, koordinacijo in stabilizacijo. Izboljšate tudi telesno držo.

6. Zmanjšan stres
Vsak šport lajša učinke stresa, a tek na smučeh ima pri tem še posebno vlogo. Pobeg iz betoniranega mesta v zasnežene gozdove je namreč zares nekaj posebnega. Tako smo bližje sebi in naravi, stres pa lahko pustimo za seboj.

7. Večja eksplozivnost

S tekom na smučeh boste spoznali svoje šibkosti in se spomladi na tekaške proge vrnili z novo izkušnjo. Zaradi intenzivnih gibov boste okrepili tudi jedro telesa. Močnejše jedro pomeni tudi večjo eksplozivnost.

Kako začeti?

V Sloveniji je na voljo nekaj tekaških prog. Za uporabo nekaterih je potrebno plačati, druge so zastonj. Opremo si lahko izposodite. Priporočljivo je, da vas nekdo, ki zna teči na smučeh, malo pouči, še boljše pa bo, če se obrnete na strokovnjake – obstaja tudi kar nekaj tečajev za učenje teka na smučeh, sicer pa se osnove hitro osvoji. V primerjavi s smučanjem je tek na smučeh cenejši in lažji.

Če boste obiskali tekaške proge, boste opazili, da na smučeh radi tečejo različni ljudje vseh starosti in različne fizične pripravljenosti.

Klasična in drsalna tehnika

Tek na smučeh se v grobem deli na dva sloga: klasična in drsalna tehnika. Klasična tehnika je bolj podobna teku, saj poteka po dveh vzporednih vdrtih smučinah na tekaški progi, medtem ko je drsalna tehnika bolj podobna drsanju.

Več: https://www.tekac.si/novica/tek-na-smuceh---kako-zaceti-38986


Povzeto po: Top 10 Health Benefits of Cross-Country Skiing, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ