Adidas z novo kolekcijo minimalistične obutve

Adidas z novo kolekcijo minimalistične obutve
19.07.2012 AVTOR: Uroš Buh
Po nekajletnem trendu se na zahteve trga odziva tudi nemški športni gigant.

Adidas ‘natural running’ kolekcija naj bi na ameriški trg prišla čez dober mesec, cene pa naj bi se tam gibale med 110$(Motion) in 90$(Adapt).

Potem ko se globalni trg tekaških copat pravzaprav že pet let počasi adaptira na izjemno popularno ‘minimalistično’ ter ‘bosonogo’ miselnost, sedaj tudi največji proizvajalci ne morejo več zaostajati. Po dokaj uspešni kampanji, a še vedno močno blaženih Nike Free copatih, kjer so se skrivali predvsem za piarovsko mašinerijo v slogu “copati spodbujajo naravno tehniko teka”, se je prebudil tudi Adidas.

Nemški  športni gigant je te dni predstavil novo kolekcijo ‘natural running’ tekaških copat, ki so – tako je zapisano v njihovi izjavi za medije - mišljeni predvsem za zmeren prehod s standardno blaženih copat na minimalističen tip tekaške obutve. Modeli se imenujejo Motion(gibanje), Gazelle(gazela) in Adapt(prilagoditev).

Najbolj klasičen med njimi je Motion, ki ima 8mm padca od pete proti prstnemu delu podplata(petni del je debeline 23mm, prstni pa 15mm).  Teža copata znaša 212 gramov, pri Adidasu pa so prepričani, da je to copat, ki ga tekač izbere, ko se odloči, da bo svoje tekaški slog postopoma usmerjal proti minimalističnemu.

Gazelle naj bi bil prehodni copat, s 6mm razliko med petnim in prstnim delom, vendar že s tanjšim podplatom, ki meri 17 in 11 milimetrov, tehta pa seveda še nekoliko manj kot Motion in sicer 170 gramov.

No, in ko boste že malce bolj vajeni minimalističnega blaženja in razlike v debelini podplata, lahko sežete po modelu Adapt. Ta je še najbolj podoben minimalistični obutvi od vseh treh in izgleda nekako podobno neoprenskim nogavicam za surfanje, z dodanim blaženjem na prednjem delu podplata. Razlika med petnim (15mm) in prednjim delom(11mm) znaša zgolj 4mm in je ‘as good as it gets’ kar se tiče minimalistične obutve. So pa Adapt seveda najlažji z vsega 136 grami.

Pravi minimalistični zagovorniki, da o ‘hard-core’ bosonogih tekačih sploh ne govorimo, se bodo na Adidasovo ponudbo najbrž nekoliko pomuzali in se zasmejali, pa vendar. Adidas je pač – med drugim - izbira velike večine mainstream tekačev, ki se s terminologoijo minimalističnega teka še niso srečali v takšni meri kot tekaški ‘izobraženci’ in bodo potezo proizvajalca sprejeli z odobravanjem. Sicer pa, več kot je na trgu ponudbe, lažje se je odločiti za najbolj optimalen izbor…. Ali pač?

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ