Da bo tek tudi v hladnih dneh prijeten

Da bo tek tudi v hladnih dneh prijeten
19.11.2020 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

8 trikov, s katerimi bo tek v zimskih dneh bolj znosen.

Dobro se ogrejte
Če ponavadi hitite s hitrim pet minutnim ogrevanjem, naj to zdaj traja 15 minut. Posvetite mu dodaten čas za resnično sprostitev mišic in sklepov ter dvig telesne temperature, toliko da se malce prepotite. Ko boste stopili na mraz, se vam ta ne bo zdel tako hud, prav tako se vaše mišice ne bodo tako stisnile. Če se boste morali ogreti zunaj, si oblecite dodatno oblačilo, ki ga boste brez težav slekli in zavezali okoli pasu.

Naj bodo glava in roke tople
Dobro je, da je vaša glava na toplem, zato si nadenite debelo kapico ali trak, ki ju po potrebi lahko stlačite v žep. Prav tako ne pozabite na rokavice, ki bodo poskrbele za to, da vam ne otrpnejo prsti. 

Naj bodo osnovni kosi topli
Osnovna plast oblačil je kot nalašč za tek v hladnem vremenu, saj vas ob odvajanju vlage greje kot debel sloj (vendar se boste počutili manj okorni). Nosite osnovni sloj zgoraj in spodaj, od tam pa dodajte dodatne sloje glede na temperaturo.

Ne pretiravajte s količino oblačil
Morate se obleči tako, da vam bo toplo, vendar se ne smete oblačiti, kot da se boste povzpeli na Mount Everest. Med tekom se telesna temperatura namreč poveča, ko se, pa vam bo postalo vroče. Zato si raje nadenite kak kos manj, saj boste ta manjko prav hitro nadomestili ko boste začeli teči. Seveda to ne velja, če piha hladen veter, takrat tudi kakšen kos več ne bo odveč. Če je prehladno pa seveda raje ostanite na toplem.

Ne pretiravajte z intenzivnostjo
Ko je hladno srce hitreje bije, zaradi česar je trening bolj intenziven. Torej, če ne trenirate za določen dogodek, hladno vreme v resnici ni najboljši čas za doseganje in preseganje osebnih rekordov. Da preprečite dodaten stres na telo ostanite znotraj aerobne cone (130 do 150 udarcev na minuto). Morda se vam bo zdelo počasneje od tega, kar ste navajeni, a vseeno učinek bo. Uporabite ga, da izboljšate kondicijo, ohranite mišice in preprosto uživate na zraku. 

Nosite obutev z oprijemom
Idealno je, da tečete po poti, ki je brez snega in ledu. Če pa že tečete po snegu, nosite čevlje z odličnim oprijemom in zaščito ter tople, udobne nogavice, ki ohranjajo noge suhe. Ostanite tudi osredotočeni na pot, saj bo ta verjetno imela spolzka območja. 

Ne pozabite na hidracijo
Pri 10 stopinjah se morda ne boste toliko potili, a je hidracija še vedno pomembna. Pijte tekočino pred, med in po teku.

Zaključite hitreje
Zmanjšajte razdaljo od konca teka do toplega prostora. Ko končate, bo telesna temperatura hitro padla, zato se pripravite vnaprej. Če lahko svoj tek zaključite na vhodnih vratih, popolno; če se boste morali odpeljati domov, naj vas v avtu čaka debela jakna in vroča pijača.
Končno naj bo tek dolg od 30 do 60 minut. Izkušeni tekači lahko odtečejo tudi kakšen kilometer več, vendar po 90 minutah že ogrožate imunski sistem. (Da ne omenjamo tega, da je preživljanje časa na mrazu preprosto zanič.)

Povzeto po: Running During Winter Sucks. But It Doesn't Have To, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ