Hiponatremija

Hiponatremija
07.08.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Zavedamo se nevarnosti dehidracije, premalo pa vemo o tem, da je prav tako nevaren tudi prevelik vnos tekočine v telo ...
Predvsem na udaru so tekači na dolge proge - maratonci in triatlonci. Na dolgih tekih se tekači izdatno potijo in posledično tudi uživajo več tekočine. A uživanje le vode ni dovolj! Pomemben je tudi vnos elektrolitov in mineralov. Najpomembnejši med njimi je natrij, s pomočjo katerega telo lahko normalno deluje. Natrij namreč omogoča vodi, da prežame celične stene, tekočina se tako prerazporedi čez celotno telo in mu s tem zagotovi ustrezno delovanje. 

Kakšni so simptomi hiponatremije?
Simptomi, ki kažejo na hiponatremijo vključujejo kar nekaj težav, ki jih je nemogoče spregledati, in sicer:
- napihnjenost
- občutek polnega želodca
- slabost
- dezorientiranost
- prizadeti ne more uživati vode ali urinirati.
Če slučajno opazite omenjene znake – pri sebi ali znancu -, morate nemudoma poiskati pomoč zdravnika. 

Da bi preprečili možnost za pojav hiponatremijo, je potrebno najti ustrezo ravnovesje med zaužito količino tekočine in potenjem. Dobro je, da pijete po malem in ne pozabite uživati tudi športnih napitkov, ki vsebujejo tudi elektrolite in minerale.  Če se boste udeležili kakšne tekme v teh vročih dneh pa preverite, kakšni napitki ali prigrizki bodo na voljo na posameznih postajah. Med daljšimi teki je namreč priporočljivo uživati hrano, ki vsebujejo sol (sol namreč vsebuje natrij). Vsekakor pa se morate izogibati tabletam proti bolečinam kot so aspirin, ibuprofen, caffetin in druge, saj bi lahko v tem primer ledvice začele delovati neustrezno. 
Opazujte pa tudi, kako na vnos tekočine reagira vaše telo, ko trenirate v toplejšem in vlažnem okolju, saj boste tako vedeli, kako vaše telo reagira na tovrstne okoliščine.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ