Imamo nov rekord Slovenske planinske poti

Imamo nov rekord Slovenske planinske poti
24.07.2020 AVTOR: K. R. , foto: Alpe Adria Trail Cup

Marjan Zupančič, ultra trail tekač, se je tretjič podal na lov za rekordom Slovenske planinske poti in svoj rekord izboljšal za 19 ur.

Slovenska planinska pot: 600 kilometrov in 45 000 višinskih metrov.

Septembra 2015 je Marjan sicer postavil rekordno znamko: za 599 km poti in 49.000 višinskih metrov je potreboval 7 dni, 8h in 10 minut. Prvič je rekord postavil leta 2013.

Nov rekord: 6 dni, 12 ur in 52 minut

Marjan je imel tokrat izjemno logistično podporo in dobro družbo tekaških spremljevalcev, ki so mu delali družbo in ga spodbujali po poti. Del poti ga je spremljala tudi rekorderka poti Katja Kegl Vencelj.


Start 18. 7. 2020

Slovenska planinska pot

Slovenska planinska pot (SPP) je najstarejša vezna pot pri nas in v Evropi sploh. Odprta je bila leta 1953 v počastitev 60-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji. Prične se v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji – s Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in dodano številko 1. Slovenska planinska pot je s svojim nastankom vzpodbudila tudi nastajanje drugih planinskih obhodnic , ki se danes množično razprostirajo po celi Sloveniji. Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Po njenem zgledu so se podobne poti uveljavile tudi drugod po svetu, čeprav so ji sprva očitali, da ne ustreza planinstvu. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, idejnega in operativnega snovalca. Šumljak jo je sprva imenoval magistrala, a je že ob odprtju leta 1953 dobila ime Slovenska planinska transverzala, ki se je nato leta 1991 preimenovala v Slovensko planinsko pot.

Vir slike: PZS

Žan Karničar je takole zapisal ob spodnjem videoposnetku "Teče četrti dan in Marjan s posadko prijateljev nadaljuje pot po Julijcih. Pozno ponoči/zelo zgodaj zjutraj osvoji Triglav, nato pa sledi sestop v Luknjo. Tam ga pričakam tudi jaz, skupaj s še tremi tekači (Jan Karo, Janez Polovič, Mitja Šentjurc) pa pot nadaljujemo proti Razorju čez Kriške Pode in nato naprej čez Prisojnik na Vršič.
Za klenega Marjana se pot nadaljuje, mi ga samo še bodrimo, medtem ko ga izginjajočega za kamnitim robom gledamo v hrbet..
.."

"Žulje smo uspešno zrihtali, oglasilo pa se je koleno, a le pri spustih."

Cilj

Podrobnejši opis Marjanove poti na spletni strani Alpe Adria Trail Cup.

Značke: Tek
Ključne besede:
SPP
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ