Kako okrepiti moč volje

Kako okrepiti moč volje
17.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Tako kot mišice, je potrebno krepiti tudi moč volje, saj nam ta pomaga tako pri zahtevnih treningi kot tudi tekmah in še kje.

Raziskave kažejo, da se včasih med vadbo udamo, saj menimo, da ne bomo zdržali do konca. To se običajno zgodi takrat, ko nas mišice in pljuča pečejo od napora. Takrat se nam zdi, da se preprosto moramo malce zaustaviti, da zadihamo in dobimo zagon za naprej. A šele takrat se tudi zavedamo, da bi tudi ta trenutek šibkosti lahko premagali, če bi le imeli dovolj močno voljo. A če želite, da vam ta pomaga premagati naporne trenutke med treningom, jo boste seveda morali natrenirati, sicer bo izgubila svojo moč. Kako jo torej zgraditi, okrepiti in ohranjati močno?

Hitite počasi
Tudi za moč volje velja, da bolj, kot jo boste uporabljali, bolj bo močna. A če boste pretiravali, boste prehitro izgoreli. Zato jo boste morali trenirati počasi in po pameti. Za začetek definirajte svoje cilje, prepoznate ovire na poti do njih in razmislite, kako jih boste premagali, nato pa to začnite z delom - a počasi in postopoma. Začnite z najmanjšimi ovirami, saj vam bodo te, ko jih boste premagali, dale moč in samozavest, da boste nadaljevali. Sčasoma se vam bo vse tisto, kar se vam je nekoč zdelo težko, zdelo lahko in pripravljeni boste, da se spopadete in nenazadnje premagate tudi tiste najtežje stvari.

Začnite z malim
Do cilja ne boste mogli priti čez noč, ampak le z majhnimi koraki. Kaj to pomeni, se sprašujete? Pri teku, na primer to, da si boste naredili načrt, kdaj boste tekli, koliko in kako intenzivno. Da se boste sploh spravili na trening, pa si boste vnaprej pripravili tudi opremo, saj bo tako korak do tega, da se spravite tečt še za odtenek lažji.
Pri drugih stvareh pa lahko voljo krepite tako, da se odrečete tistemu kosu čokolade ali piškotu za bolj vitko postavo. Pa morda brskanju po spletu pred spanjem zato, da bi bolje in dlje spali. Če pa ne želite nenehno brskati po telefonu, pa ga odložite na drugem koncu sobe.


Držite se zastavljenih ciljev
Če želite okrepiti moč volje, jo boste vedno znova morali uporabljati, da bi bili uspešni. No, sliši se lahko, a ni. Kaj hitro lahko spet zdrsnemo nazaj na stara pota. Zato vam priporočamo, da si zaupate in se držite zastavljenih ciljev. Vsakič, ko katerega od njih premagate, pa naj vam to da moč in pogum za naprej ter vedenje, da je vse mogoče, če le vztrajate.

Povzeto po: Here ’s How to Build Up Your Willpower, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ