Kako po odmoru ponovno začeti trenirati za tekme

Kako po odmoru ponovno začeti trenirati za tekme
17.06.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite po nekajtedenski ali celo mesečni prekinitvi treningov ponovno začeti trenirati za tekme, a ne veste, kako začeti? Nekaj namigov najdete v naslednjih vrsticah ...

Veliko tekačem se zgodi, da potem, ko nekaj časa ne trenirajo ali pa zelo malo, želijo izgubljeno nadoknaditi tako, da s treningi preprosto pretiravajo. S tem pa se tudi drastično povečajo možnosti za poškodbe, ki so seveda vse prej kot zaželjene ali prijetne. A kako se nazaj na treninge, s katerimi se boste pripravili na naslednjo tekmo, vrniti brez težav? Poskusite takole ...

Prilagodite svojo miselnost
Če nekaj časa niste trenirali, ne morete pričakovati, da boste začeli tam, kjer ste obstali. Na to morate pripraviti tudi vašo glavo, saj bo tako tudi stres manjši, užitek pa večji. Ne mislite torej na to, kje bi morali biti, ampak kje ste in delajte od tukaj naprej in po trenutnih zmožnostih.

Začnite od tam, kjer ste in ne kjer bi morali biti
Včasih se nam zdi, da bi kljub odmoru lahko nadaljevali tam, kjer smo ostali. A to ni modro, saj se tako lahko kaj hitro poškodujete. Zato boste morali, če dlje časa niste trenirali ali pa le bolj malo, prilagoditi treninge. Začnite z lažjimi in jih postopoma, po zmožnostih nadgrajujte. In ne mislite, da kaj zamujate, ker niste tam, kjer bi si želeli, da bi bili. Glavno je, da lahko trenirate in da trenirate tako, da se ne poškodujete.

Začnite z lahkimi treningi, ki naj sčasoma postanejo vse težji
Za začetek, dokler spet ne okrepite telesa in se privadite na to, da znova redno trenirate, poskusite 4-5 dni teči lahkotno in nekje okoli 30-40 minut. Tako se bo vaše telo lažje navadilo na obremenitev, pa tudi z regeneracijo ne bo težav. Če boste te teke prestali brez večjih težav, jih lahko začnete počasi podaljševati, a tega ne počnite vsak dan, za začetek le enkrat tedensko. Teden za tem pa poskusite še nekoliko povečati čas teka, na, na primer 50 minut. Da bo tek razgiban, poskusite tudi s tempo teki, teki v hrib, intervali itd. Za tem, v tretjem tednu pa lahko povečate tudi intenziteto teka. Če boste videli, da vse teče gladko, lahko v četrtem tednu že povečate dolžino in intenzivnost teka, a vseeno previdno in po pameti.

Povzeto po: How to restart race training after a break, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ