S hojo do teka (0 do 5 km), uvodni teden

S hojo do teka (0 do 5 km), uvodni teden
31.01.2022 AVTOR: Luka Hren
Nori in hrane prepolni decembrski mesec je za nami. Sedaj pa je čas, da obujemo tekaške copate in naredimo nekaj zase in svoje telo.

Imaš kakšno vprašanje o vadbi? Piši nam na info@tekac.si

Začeli bomo z veliko hoje in malo teka, tako da ni razloga za skrb, tudi če ste bili dlje časa neaktivni.

Na vsaki vadbi bomo poskušali biti vsaj 30 minut v gibanju. V primeru, da pri zadnjih intervalih ne boste zmogli več teči, nadaljujte s hojo. Pomembno je, da ne skrajšamo glavnega dela vadbe. Teči poskušajte čim bolj lahkotno in se nikakor ne obremenjujte s hitrostjo teka. Po 8. intervalu je čas za nekoliko daljši odmor, ki ga izkoristimo za vaje moči (počepi, predkloni, sklece, izpadni koraki,…) ali ravnotežja (stoja na eni nogi, hoja po prstih,…). Po odmoru pa sledi še zadnjih 7 intervalov. V zaključnem delu naredimo 5 minut lahkotne hoje in statično raztezanje za vse večje mišične skupine. Raztegi po vadbi naj bodo kratki in ne preveč agresivni.

Ob prostih dnevih si lahko vzamemo čas za trening gibljivosti, ki ga lahko opravimo ob gledanju svoje priljubljene TV serije. Najprej si vzamemo 5 minut za ogrevanje na mestu in nato preidemo na trening gibljivosti. Med raztegi poskušamo biti čim bolj sproščeni. Vsak končni položaj zadržimo 20 do 30 sekund in nato preidemo na naslednjo vajo. Naredimo 2 – 3 serije za vsako vajo.

Enkrat tedensko si vzemimo 30 minut še za vaje moči, ki jih težko naredimo v naravi. Zlasti se osredotočimo na moč trupa (stabilizacija), lahko pa dodamo še kakšno vajo za zgornji in spodnji del telesa.

Prepričajte prijatelja, da se vam pridruži pri vadbi ali pa se priključite tekaški skupini za začetnike. Lažje boste vztrajali, če ob vašem boku teče še nekdo, s katerim lahko ob prijetnem tempu govorite o… čemerkoli pač hočete.

Dan

Program vadbe

Ponedeljek, 6.1.

Odmor ali vaje za gibljivost

Torek, 7.1.

5 – 7 minut hoje za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 15x ponovimo 30 sekund teka in 90 sekund hoje. Po 8 ponovitvi naredimo nekoliko daljši odmor in vmes napravimo vaje za moč. Zaključni del naj vsebuje še 5 minut lahkotne hoje in statično raztezanje.

Sreda, 8.1.

Odmor

Četrtek, 9.1.

5 – 7 minut hoje za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 15x ponovimo 30 sekund teka in 90 sekund hoje. Po 8 ponovitvi naredimo nekoliko daljši odmor in vmes napravimo vaje za ravnotežje. Zaključni del naj vsebuje še 5 minut lahkotne hoje in statično raztezanje.

Petek, 10.1.

Vaje za moč

Sobota, 11.1.

Odmor ali vaje za gibljivost

Nedelja, 12.1.

60 minut hoje po razgibanem terenu. Na koncu pa si vzemite še 5 minut za statično raztezanje.



Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ