Kako popestriti trening na tekalni stezi?

Kako popestriti trening na tekalni stezi?
28.02.2022 AVTOR: Matej Zalar
Urban Praprotnik svetuje tri različne treninge, da tek na mestu ne bo preveč dolgočasen.

uploaded
Odgovarja Urban Praprotnik, prof. šp. vzg.

Urbani tekač, tovariš – tekaški prijatelj, radovednež. Zanima ga vse, kar ga zadeva. Torej, težko reče, da ga kaj ne zanima, glede na to, da ga na takšen in drugačen način zadeva skoraj vse, kar se dogaja na tem svetu. Ne gleda televizije, ker mu internet, knjige in pogovori v živo omogočajo veliko boljši program.

Tečem dvakrat do trikrat tedensko, ker se pozimi hitro stemni in je hladno, pa nameravam letos teči na tekalni stezi. Kako lahko nadomestim jesensko-zimski čas zaradi slabega vremena s tekaško stezo, tako da trening ne bo preveč dolgočasen? Kako dolg trening na tekalni stezi priporočate?

Bojan, Jesenice

Ena od pomembnih tekaških veščin je dobra vremenska odpornost. Zato nas še tako močen dež, sneg in mraz ne priklenejo v svet s štirimi stenami. Pozna jesen in zima sta kot nalašč, da to veščino dodobra izbrusimo. Vreme naj torej ne bo glavni vzrok, da tečeš na mestu. Če še vedno meniš, da je zate pozimi boljša izbira tekaška steza, ti svetujem, naj trening na njej ne bo preveč enoličen. Priporočam, da v enem tednu narediš tri različne treninge.

Trening A: stopnjevalni tek 30 minut, na vsake 3 minute dvigni hitrost teka za eno stopnjo.

Trening B: fartlek, kjer na primer izmenjuj 3 minute hitrejšega teka s 3 minutami počasnega teka, vse skupaj delaj 30 do 35 minut.

Trening C: enakomeren vzdržljivostni tek, ki naj traja 45 do 60 minut.

Vsak trening seveda prični z ogrevalnim tekom, ki naj traja od 5 do 10 minut. Zaključi ga tudi z iztekom in raztezanjem. Tek v ogrevanem zaprtem prostoru ni toplejši le zaradi toplejšega zraka, ampak tudi zaradi odsotnosti vetra. Zato se na tekaški stezi začnemo hitreje pregrevati. Poskrbi za ventilacijo, obleci zračna oblačila in po možnosti teci v neogrevanem prostoru.


Imate vprašanje za naše strokovnjake?
Pošljite nam elektronsko pošto na
info@tekac.si!

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ