Kako trenirati kot Ironman?

Kako trenirati kot Ironman?
12.04.2023 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Ironman - sveti gral vzdržljivostnih športov. Na poti do ciljne črte je potrebno premagati 3.86 kilometra vode, 180.25 kilometrov kolesa in preteči celoten maraton (42.20 km).

Omenjene razdalje marsikomu naženejo strah v kosti, kljub temu pa se iz leta v leto na to pot poda več ljudi, po svetu pa se organizira več tekmovanj - letos nam najbližje (natančneje 15. oktobra), svojo uradno Ironman polovičko (IRONMAN 70.3) organizira Hrvaška, Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Prestižna preizkušnja telesa in duha v bližini in prijetnem ambientu bo zagotovo še dodaten veter v jadra sveže pečenih triatloncev in triatlonk, da začno trenirati še bolj predano kot do zdaj.

Kot pri vsakemu drugemu športu tudi pri triatlonu veljata (vsaj), dve univerzalni resnici:

1. vsak začetek je težak in

2. od najboljših se lahko naučimo veliko. Slednjo resnico smo vzeli tudi za rdečo nit tega prispevka.







Kako trenirati kot Ironman?

Pod drobnogled smo vzeli “povprečen ”, dnevni trening Davida Plešeta, nato pa smo ga povprašali v kakšnem obsegu naj trenira nekdo, ki se s triatlonskim življenjem šele dobro spoznava.

Nasvet za triatlonce začetnike plavanje:

Na začetku naj vaš trening ne traja več kot 45 minut, intenzivnost pa naj se giblje v območju 60 - 80 % maksimalne obremenitve. S pravilno plavalno tehniko lahko na dolgih razdaljah privarčujemo ogromno energije, zato velja nekaj časa posvetiti tudi temu. En trening naj obsega:

  • 70% kravla pri 60 – 80 % obremenitvi.

  • 15% prsnega plavanja pri 50 - 60 % obremenitvi.

  • 15% hrbtnega plavanja pri 50 – 60 %obremenitvi.

4 dolžine “razplavanja ”, da se telo ob koncu treninga postopoma ohladi.

Nasvet za triatlonce začetnike - kolesarjenje:

Zgoraj predstavljen sklop vaj zmanjšaj sorazmerno z tvojimi sposobnostmi. Pomembno je, da se po “leg press-u ”, nemudoma odpravimo nazaj na spinning kolo. Število ponovitev sklopa s časom povečuj. Počitki med vajami naj ne bodo predolgi, nikakor pa ne smeš pozabiti na vnos tekočine, ki jo med treningom pospešeno izgubljaš.

Nasvet za triatlonce začetnike - tek:

Tek v klanec je kot “ naravni “ fitness. S tem krepimo tekaške mišice pri večji obremenitvi. Potrebna pa je previdnost. Čas trajanja izvedbe teka v klanec naj bo kratek, ker gre za intenzivno vadbo. Lahko pa postopoma povečamo število ponovitev.

  • 2 – 3km lahkotnega tega, sledi aktivno raztezanje (dinamične vaje, kroženja, zamahi).

  • 4 stopnjevanja (ravnina) pa 50 m.

  • 6 – 8x tek v klanec pri 80 – 90 % obrmenitvi.

  • 2 km izteka (lahkoten tek)

  • Stretching.


Davida lahko bolje spoznaš na spodnjem povezanem profilu, več o športnih aktivnostih, kjer ti lahko pomaga hladna pločevinka Red Bulla pa si preberi tukaj (klik).

Članek v celoti objavljen na www.redbull.com.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ