Koliko magnezija potrebuje človeško telo?

Koliko magnezija potrebuje človeško telo?
29.01.2019 AVTOR: Maša Tomažič, foto: www.vitacost.com

Kako magnezij vpliva na procese v našem telesu, koliko magnezija dejansko potrebujemo, pa tudi o tem ali magnezij vpliva na zmanjšanje mišičnih krčev, s katerimi se pogosto srečujejo športniki?

Magnezij je mineral, ki je za človeško telo nadvse pomemben, saj kot kofaktor sodeluje v več sto encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin in delovanje mišic – tudi srca. Potreben pa je še za energijski metabolizem in sodeluje pri ohranjanju zdravih kosti. V telesu je v vsakem trenutku približno 25g magnezija, od tega se ga med 50 in 60% nahaja v kosteh.

Magnezij poleg zgoraj naštetih funkcij pomaga tudi pri ohranjanju zdravega zobovja, delovanju živčnega sistema, ter normalnem psihološkem delovanju, elektrolitskem ravnotežju, obenem pa je pomemben za normalno tvorbo DNK in RNK.

Kakšen je priporočen vnos magnezija?

Priporočen dnevni vnos magnezija je 375mg, vendar se je potrebno zavedati, da ga ženske navadno potrebujejo nekoliko manj kot moški. Potrebe po magneziju pa variirajo tudi glede na vsakega posameznika, saj je količina magnezija, ki ga telo potrebuje, odvisna tudi od starosti posameznika, obdobja rasti, fizične aktivnosti, nosečnosti ali dojenja, izpostavljenosti stresu, količine zaužite tekočine, pa tudi od uživanja nekaterih zdravil in zdravstvenega stanja.

Starost:

  • Odrasli: 375mg
  • Otroci do 3 let: 80mg
  • Otroci do 8 let: 170mg
  • Doječe matere: 390mg
  • Nosečnice 310mg


Kaj se zgodi, če je magnezija v telesu preveč oz. premalo?

Prenizek vnosmagnezija v telo vpliva na elektrolite v telesu, poveča tveganje za nastanek srčnih bolezni, kapi, pa tudi za znižan serumski nivo kalcija in kalija. Manjše pomanjkanje lahko povzroči zmedenost, pomanjkanje apetita, mišične krče, otopelost, povišan krvni tlak in motnje v srčnem delovanju.

Na drugi strani previsoki vnosi magnezija v telo vodijo v diarejo, bruhanje, slabost, izgubo apetita, mišično nemoč, težave z dihanjem ter nepravilen srčni utrip. Ker se magnezij izloča z urinom, ga je izjemno težko zaužiti toliko, da bi nam dejansko povzročal preglavice.

Magnezij je prisoten v številnih živilih. Zelo dober vir magnezija so recimo oreščki, pa tudi stročnice in različna žita. V manjših količinah ga vsebuje tudi mleko, perutnina, pomaranče, banane ter kava in čaj. Naše telo absorbira med 30 in 60 % magnezija, ki ga zaužijemo. 

Kako je magnezij povezan z mišičnimi krči?


Športniki se velikokrat srečujejo s krči v mišicah, ki niso zgolj zelo nadležni, pač pa tudi boleči in so velikokrat prav posledica pomanjkanja magnezija. Poleg tega lahko krči v mišicah nastanejo tudi zaradi nepravilnega treninga ali nepravilno opravljenega raztezanja po treningu. Če se spopadamo s krči v mišicah je eden izmed prvih ukrepov ta, da povečamo vnos hranil, ki so bogati z magnezijem. Če to ne zadostuje lahko posežemo tudi po prehranskem dopolnilu, ki vsebuje večje količine magnezija. Vedeti je potrebno tudi, da hrana, ki vsebuje zelo veliko maščob, lahko oteži absorpcijo magnezija, zato lahko pride do pomanjkanja, tudi če je vnos omenjenega minerala sicer zadosten.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ