Krožni tek na Sv. Miklavža(741m) in Cicelj(836m)

Krožni tek na Sv. Miklavža(741m) in Cicelj(836m)
12.04.2013 AVTOR: Jure Jeraj
Tokrat sva se odločila, da bova pretekla lepo pot, ki postreže s klancem in tekom po krasnem go ...

Tokrat sva se odločila, da bova pretekla lepo pot, ki postreže s klancem in tekom po krasnem gozdnatem grebenu Ciclja.

Iz smeri Ljubljane sva krenila proti Dolskemu, kjer sva pot nadaljevala v smeri proti Litiji in po nekaj kilometrih v krožišču zavila levo, v vas Senožeti. Tu lahko parkiramo na parkirišču v bližini šolskih igrišč ali pa se odpeljemo še tri ovinke po cesti više in parkiramo na levi strani ostrega desnega ovinka.

Iz Senožeti si že lahko ogledujemo izraziti vrh Sv. Miklavža, na katerem stoji vpadljiva cerkvica. Parkirala sva ob že omenjenem ovinku in se podala na tek pred dežjem. Po nekaj metrih asfalta pot ne očitno zavije strmo v levo, kjer nadaljujemo s tekom po gozdu in se v strmini hitro segrevamo.

Tek po gozdu kmalu prekine prehod iz mehke podlage na asfalt, kjer nadaljujemo pot po cesti do vasi, kjer iščemo oznake proti Sv. Miklavžu. Pot je vseskozi dobro označena, le na enem mestu je potrebno biti pozoren na to, da se držimo desno. Priti moramo do večjega nedokončanega poslopja, kjer pot krene na travnato podlago proti gozdu, ki nas mimo hiše postopoma pripelje na zadnji vzpon proti vrhu.

Tu se složen klanec spremeni v pokončno pot, ki srčni utrip občutno poveča in poskrbi, da tek ni preveč lahkoten. A ne se bati, tu le za kratek čas stisnete zobe in ste hitro poplačani s prihodom na travnik, ki mimo gozda pripelje na zadnji kratek vzpon do želenega vrha.

Ker je bil dan odet v sivino in je okoli cerkvice neusmiljeno šušljal neprijazen vetrič, sva se le malce nadihala in hitro krenila naprej v smeri proti Ciclju. Po svoji slabi navadi sem z vrha odtekel brez da bi naredil kakšno fotografijo … Tega sem se spomnil pred pričetkom vzpona proti Ciclju, kjer sva na hitro obrnila in stekla nazaj proti vznožju, od koder sva napravila nekaj fotografij, v mrzlem vetru naredila brrr in odbrzela naprej v prijetno zatišje gozda.

Pešpot se ponovno rahlo vzpne in tako vztraja kratek čas, dokler ne pridemo višje proti vrhu grebena, ki vodi na Cicelj. Tu se naš tek položi in nadaljujemo s tekom po razgibanem področju, ki poteka po izmenjavajočem se terenu trave in gozda. Po ne prav dolgem času pritečemo do klopi in vpisne skrinjice z napisom Cicelj, kjer se lahko spočijemo pred nadaljevanjem.

Od tu naprej nadaljujemo po grebenu, ki še vedno navdušuje s svojo razgibanostjo in lepoto gozda. Kmalu po zadnjem postanku lahko zavijemo levo, po strmi poti navzdol. A če želimo skleniti krog okoli celotnega grebenčka, je potrebno nadaljevati naravnost. Od tukaj naprej se spuščamo in postopoma pridemo do travnate jase, kjer je stara bajta in dve kapelici. Tu se priključimo makadamski cesti v levo, ki nadaljuje proti vasi in cerkvi, ki je vidna že med tekom po grebenu.

Cerkev se nahaja v Križevski vasi, kjer vztrajamo na asfaltni cesti, ki nas pelje v levo nazaj proti poti prihoda. Na tem mestu se brez težav orientiramo v smer proti avtomobilu. Opisan izlet je lepa tekaška ali pohodna pot, ki znaša 10,4 kilometra in nam postreže s 580 metri vzpona.

Pot priporočam v kakršnem koli vremenu, saj je lepa tako v dežju kot tudi v soncu. Zdaj bo ravno pravi čas, ko bomo lahko opazovali buhtenje cvetlic in drevesnih krošenj, ki jih na omenjeni trasi zares ne manjka.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ