Leadville 100 ali 3000 metrov bližje nebu

Leadville 100 ali 3000 metrov bližje nebu
18.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Drevi se bo v majhnem rudarskem mestecu Leadville odvijala letošnja tradicionalna ultratekaška trail preizkušnja Leadville 100.

Moto Leadvilla je lepo povzel eden izmed preteklih udeležencev:
"Mi ti bomo povedali kdaj začeti in mi ti bomo povedali kdaj končati. Vmes nikar ne razmišljaj in samo teci."Že trideseto leto zapored se bodo tekači ob četrti uri zjutraj podali na štart ene najzahtevnejši h 100 milj dolgih ultratekaških preizkušenj na svetu. Kar dela prav to specifično tekmo še posebej ‘zabavno', je povprečna nadmorska višina, ki znaša kar 3000 metrov, vmes pa se dvakrat povzpne celo nad 3800 metrov. Trasa Leadvilla je krožnega značaja, ki se začne in konča na istem izhodišču. Torej ni čudno, če Leadville 100 nosi tudi naziv Race across the sky, ali Tekma po nebu.

Letošnjih favoritov je kar nekaj, saj Leadville vsako leto privabi veliko število najboljših domačih in tujih ultramaratoncev, ki so jim blizu tradicionalna ameriška brezpotja. Tako bo po enoletnem premoru na štartu zopet stal dvakratni zmagovalec Anton Krupicka (2006, 2007), ki tudi letos meri visoko. Njegova težava je morda v tem, da ima poleg dveh zmag zabeležena tudi dva odstopa, kjer je obakrat vodil, a je naenkrat povsem odpovedal in odstopil. Poleg tega je nazadnje tekel na tako dolgi preizkušnji februarja lani, ko se je močno poškodoval in se trenutno vrača v formo. Vmes je ogromno hodil v hribe nad domačim Boulderjem v Coloradu, nazadnje pa je osvojil četrto mesto na še eni znameniti trail preizkušnji Speedgoat 50, ki pa je polovico krajša.

Tedaj je pred njim v cilj prišel še en tekač, ki bo tokrat tudi na štartu, to pa je Američan Nick Clark. Clark ima za seboj morda najbolj stanovitno ultratekaško kariero, saj se je kot prvi v zgodovini na slovitem Western Statesu dvakrat spustil pod mejo 16 ur. Letos je tam končal kot tretji, očitno pa je zelo dobro pripravljen tudi za Leadville.

Na štartu ne bo manjkal tudi predstavnik stanovite Salomonove flote ultratekačev, tokrat pa bo to Thomas Lorblanchet, ki je na nedavnem Speedgoatu v cilj prišel kot peti, tik za Krupicko.

Zelo zanimivo pa bo opazovati tudi, kaj zmore storiti popolni novinec v ultratekaških vodah, Novozelandec z ameriškim potnim listom Mike Aish. Aish je sicer povsem netipičen ultramaratonec, saj prihaja iz striktno atletskih voda, kjer je leta 2000 nastopil v teku na 10.000m v Sydneyju, štiri leta kasneje pa še v Atenah na pol krajši razdalji. Maratonsko razdaljo je Aish pred leti pretekel z neverjetnim časom 2:13, to pa bo njegov prvi drzen poizkus na tako dolgi trasi. Trenirati naj bi začel šele pred desetimi tedni, ko se je pripravljal na pol krajšo kvalifikacijsko tekmo Silver Rush 50, kjer pa je suvereno zmagal in le za malo zaostal za rekordom proge. Mnogi zunanji opazovalci mu svetujejo pozornost,  a neustrašni in sproščen Aish pravi, da gre na vse ali nič, ali kot je dejal v nedavnem intervjuju: “Kaj pa je najhujše kar se ti lahko zgodi – te pač odpeljejo z rešilcem."

Zgornja časovna omejitev, znotraj katere morajo tekmovalci priteči skozi cilj je 25 ur, mi pa bomo o zmagovalcih poročali že prej.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ