Ljubljanski maraton: Vse kar morate vedeti (4)

Ljubljanski maraton: Vse kar morate vedeti (4)
24.10.2017 AVTOR: L. Z.
Danes v naši rubriki Vse kar morate vedeti o Ljubljanskem maratonu preberite, kateri maratonci bodo lovili rekord proge in kako poteka trasa teka na 10 kilometrov.

Ali ste vedeli?

Na prvem Ljubljanskem maratonu je nastopilo 673 tekačev, letos pa jih je prijavljenih prek 28.000. Temu primerno se povečuje tudi število ljudi, ki skrbi za organizacijo: na prvem je bilo okoli 150 ljudi, letos pa približno 1300. Že na cesti bo za nemoten potek prireditve skrbelo več kot 400 policistov, redarjev, usmerjevalcev prometa ...

Kenijci ?

Organizatorji Ljubljanskega maratona so ž večkrat zatrdili, da bo letos rekord proge (2;08:21), ki ga je postavil Etiopijec Limenih Getachew, ogrožen. Za to bo poskrbela vrhunska zasedba povabljenih maratoncev, med katerimi pričakovano prevladujejo Kenijci.

Vračata se Kenijca Levi Matebo Omari in Philip Sanga Kimutai: prvi je lani skrenil s proge, sicer bi si rekord verjetno lastil že eno leto. Izpostaviti velja še dva: Marius Kimutai je z osebnim rekordom 2;05:47 morda prvi favorit za zmago, letos je zmagal tudi na precej močnejšem maratonu v Rotterdamu, John Mwangangi pa je pred dvema letoma slavil v Valencii, polmaraton pa je že pretekel pod eno uro (59:45).

? in Etiopijke

Etiopijka Firehiwot Dado je osebni rekord 2;23:15 postavila ob zmagi v New Yorku leta 2011, tudi letos pa naj bi bila dobro pripravljena. Poleg nje ima osebni rekord pod 2:25 še ena Etiopijka Shuto Genemo Wote (2;24:31) ? ti tekačici sta glavni favoritinji za zmago v nedeljo.

Trasa teka na deset kilometrov.

Dve uri preden bodo štartali zgoraj omenjeni tekači, se bodo po ljubljanskih ulicah ?spustili ? tekači na 10 kilometrov. Trasa ostaja ista kot lani: štart je na Slovenski cesti, cilj na Kongresnem trgu, vmes pa se zvrstijo:


Dunajska cesta
Ul. 7. septembra
Slovenčeva ulica
Podmilščakova ulica
Parmova ulica
Bežigrad
Dunajska cesta
Slovenska cesta.

Več o Ljubljanskem maratonu: - Nedeljski program in razpored štartnih con.
- Sobotni program in dvig štartnih številk.
- Tempo tekači in parkirišča

Jutri si na tekac.si preberite, kakšna je vremenska napoved za vikend in kako poteka trasa tekov na 21 in 42 kilometrov.

Značke: Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ