Maksimalno blažena tekaška obutev - kaj je in za koga je primerna

Maksimalno blažena tekaška obutev - kaj je in za koga je primerna
18.01.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Maksimalno blažena tekaška obutev se je začela pojavljati leta 2014 in je vse bolj priljubljena med tekači. Zato je čas, da vam jo predstavimo pobliže ...

Kaj je maksimalizem?
Maksimalistični ali močno blaženi tekaški copati nudijo močno blaženje, dinamičen vmesni podplat iz pene, modern profil in obliko obutve.

Za koga je primerna tovrstna obutev?
Maksimalistični tekaški copati niso za vsakega tekača. Tako se kaj hitro lahko zgodi, da četudi obožujete blaženo obutev, vam tovrstni copati ne bodo všeč. Razlogov za to je več – od tega, da so za nekatere tekače preokorni, za druge pretežki, tretjim ne ustreza, da nimajo stika s podlago in še bi lahko naštevali.

Prav tako pa ni res, da so tovrstni copati primerni le za tekače na dolge proge. V njih lahko tečejo vsi, ki se v njih dobro počutijo in jim ustrezajo, sploh, če tečejo po trdni površini, kot je, na primer beton. Vsekakor pa kilometrina ni ključnega pomena.


Ali so maksimalistično copati nestabilni?
Nekateri maksimalistični tekaški copati so res malce nestabilni, a večina ne. Če že je razlog za nestabilnost predvsem širina copata, saj so za kar 20-30 % širši od tradicionalnih tekaških copatov.

Ali maksimalistični tekaški copati res zmanjšajo stik s podlago?
Ja, nedvomno boste v njih imeli manj stika s tlemi kot z običajnimi tekaškimi copati. Če vas to ne moti, potem boste v njih vseeno tekli brez težav.

Jih želite poizkusiti
Maksimalistične tekaške copate proizvajajo različni proizvajalci, na primer Hoka One One, Brooks, Skechers, Puma, Pearl Izumi, Vasque, New Balance, ASICS in Altra. Nekatere od navedenih znamk so na voljo tudi na našem trgu. A da bi našli prave za vašo nogo prosite za pomoč tiste, ki z omenjemi copati izkušnje že imajo, tekaške trenerje ali ustrezno podučene prodajalce. Vsekakor pa copat izberite glede na vaš način in dolžino teka, ali se noga vanj prilega in še kaj. Obenem pa velja opozorilo, da v tovrstnih copatih ni dobro teči vsak dan, ampak raje vsak drugi ali tretji dan.

Povzeto/ prirejeno po: Sole Man: 12 Things About Maximalist Shoes, ki je dostopen tukaj

 

 

Značke: Prehrana, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ