Maraton treh src je v Radence priklical sonce

Maraton treh src je v Radence priklical sonce
25.05.2023 AVTOR: Uredništvo, Foto: Radenci

Na startu maratona se je zbralo 2500 tekačev iz 23 držav – Državna prvaka na 21km sta Primož Kobe in Anja Fink

Po obilnem deževju, ki je v minulih dneh prebivalcem severovzhodne Slovenije povzročalo številne preglavice, je maratonska sobota poskrbela za pravo olajšanje. Na dan Maratona treh src se je na nebu pokazalo sonce in razveselilo več kot 7000 aktivnih udeležencev ter pisano množico navijačev in podpornikov prireditve, ki je v Radencih pričarala pravo praznično vzdušje. Kot zmagovalca 41. maratona v Radencih sta proslavila Kenijec Laban Cheruiyot ter Hvatica Jasmina Ilijaš, naslov državnega prvaka na 21 km pa sta Primož Kobe in Anja Fink.

41. Maraton treh src je ponovno utemeljil svoj sloves ene najbolj kakovostno organiziranih športnih prireditev, ki jo je z odlično oceno prepoznala tudi Evropska atletska zveza. Letos so dodatno podkrepili z zavezo zeleni prihodnosti in ohranitvi čistega lokalnega okolja.

»Že lani smo izpolnili naš zeleni cilj – to je najmanj 90 % ločeno zbranih odpadkov. Verjamemo, da bo letos ta odstotek še višji, za kar se iskreno zahvaljujemo vsem ozaveščenim udeležencem, navijačem, društvu Ekologi brez meja in številnim prostovoljcem, ki so predvsem domačini in domačinke. Skupaj nam je uspelo, da nam bo po maratonu ostalo veliko lepih spominov, brez kupov smeti,« je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora 41. Maratona treh src.

»Zdi se mi, da je opazen napredek od lani, vsaj kar se tiče ločevanja odpadkov, ki so na dogodku. Smo pa tekom dneva že identificirali izboljšave za drugo leto, predvsem na področju preprečevanja odpadkov. Bodo pa rezultati po dogodku, torej tehtanje, pokazali ali smo zastavljene cilje dosegli. Tudi obiskovalci so letos ekološke otoke dobro sprejeli, za kar so zaslužni pridni dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer oz. naša Zelena straža,« je povedala Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, ki je Maratonu treh src že lani podelilo naziv ZERO WASTE prireditve.

Maraton je dobil nove zmagovalce, Slovenija pa državne prvake

V tekmovalnem športnem programu se je letos skupno pomerilo 2500 udeležencev. Največ tekačev se je preizkusilo na 21-km. Za tek na 42 km se je odločilo skoraj 150 tekačev, najhitrejši je bil Laban Cheruiyot (KEN, 02:20:39), Matic Modic, s četrtim mesto, pa je bil najhitrješi Slovenec, zmagovalka Jasmina Ilijaš (03:00:32) je po premaganih kilometrih povedala: »Bilo je naporno, saj so pogoji težki, v zraku je veliko vlage, je pa bilo lažje, ker je dogodek odlično organiziran, ob progi so me dodatno motivirali navijači.« Kraljevska disciplina je bila letos tudi prizorišče boja za državno prvenstvo Slovenske vojske, na 21 in 42km.

Na polmaratonski progi sta slavila Kenijec Kennedy Kipkemoi Rono (1:05:03) in Kenijka Chepkwemoi Rebecca (1:15:01). Takoj za Kenijko je v cilj pritekla Anja Fink, ki je postala državna prvakinja. V moški konkurenci je državni prvak Primož Kobe, ki je v cilj pritekel četrti.

Kot državna prvaka v nordijski hoji sta slavila Karl Petelinšek in Mojca Šraj (01:18:57).

Organizatorji z udeležbo zadovoljni, prav tako turistični delavci

Število udeležencev letošnjega Maratona treh src se giblje v okvirih preteklih let, kar je ob vse večji ponudbi zanimivih tekaških, pa tudi drugih športnih prireditev, svojevrsten dosežek. Povprečna starost tekačev je bila 31 let, četrtina tekačev pa se je odločila za skupinsko prijavo. Poleg dobre udeležbe v tekmovalnih disciplinah, ker se je pomerilo 2500 tekačev, je bila spodbudna tudi udeležba v netekmovalnih disciplinah. Pohoda treh src, ki je letos potekal po povsem novi trasi s čudovitimi razgledi, se je udeležilo kar 3000 ljubiteljev gibanja na prostem. Maraton pa je bil zanimiv tudi za »tekaški podmladek«, saj se je otroških tekov udeležilo več kot 1000 nadobudnih športnikov. Uspešno se nadaljuje tudi tradicija teka s kužki, ki je letos v Radence privabila 35 tekačev v družbi štirinožnih prijateljev.

Z obiskom prireditve pa so zadovoljni tudi turistični delavci in gostinci, ki so imeli cel konec tedna kapacitete zapolnjene. »Glede na vremenske razmere, ki so nam zadnjih 10 dni nagajale, smo z obiskom, tako v hotelu kot na dogodku, več kot zadovoljni. Tekači so nasmejani, dobre volje, terase so polne, tako, da smo zelo veseli, da je po dolgem času spet ena tako lepa prireditev na našem dvorišču,«je povedala Vesna Maučec, direktorica Zdravilišča Radenci, ki je pomemben partner pri organizaciji Maratona treh src.

Srčno vzdušje ob progi, v startno-ciljni areni pa pestro dogajanje za vse generacije

Prebivalci Radencev in okoliških občin so ponovno dokazali svojo gostoljubnost in srčnost. Na marsikaterem dvorišču se je odvijalo pravo navijaško praznovanje, ob celotni progi pa se je zbralo več sto navijačev, ki so glasno in bučno spodbujali tekače na njihovi poti do cilja. Veselo je bilo tudi v startno-ciljni areni pred Hotelom Radin, kjer se je množica zabavala ob raznoliki ponudbi dobrot, animacijah, v družbi smučarjev skakalcev ter večernem koncertu lokalnih glasbenih talentov ter Tomaža Domicelja.

»Podpora in razumevanje občanov nam res ogromno pomeni ter nas tudi motivira, da ob kakšnem zapletu ali težki situaciji vztrajamo. Tako kot tekači tudi organizatorji vsako leto damo vse od sebe in tako bo tudi v bodoče. V trenutnih razmerah to ni vedno enostavno, a naprej nas žene pomembna odgovornost – nadaljevati tradicijo maratona, ki nas uvršča med najstarejše svetovne maratone in kot maraton z najdaljšo tradicijo v Jugovzhodni Evropi,« še doda Marko Pintarič, sekretar organizacijskega odbora Maratona treh src.

Značke: Tek
Ključne besede:
Radenci
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ